h

Succes Agnes voor een menselijke zorg

21 mei 2010

Succes Agnes voor een menselijke zorg

Stop uitverkoop thuiszorg In haar laatste optreden in de Tweede Kamer verwierf Agnes Kant een Kamermeerderheid achter zich om de verplichte aanbestedingen uit de thuiszorg te halen, om een lokaal basistarief in te voeren voor huishoudelijke verzorging en om het geld voor thuiszorg ook daadwerkelijk te reserveren voor de zorg. Een belangrijke stap richting een menselijke zorg, ook voor Venlo.

Jarenlang wekten de kabinetten-Balkenende de indruk dat het niet anders kon omdat marktwerking een opdracht was vanuit ‘Brussel’. Lariekoek zo bleek tijdens de wetsbehandeling vandaag waarin deze en meer uitspraken definitief naar het rijk der fabelen werden verwezen.
Hiermee heeft de SP in de Venlose gemeenteraad weer een extra instrument om de thuiszorg weer menselijk en sociaal te maken in plaats van instellingen met veel te dure directies, extra managementslagen en medewerkers die zwaar onder druk staan, zowel als het gaat om werkdruk als salaris. Met deze wetten krijgen de werknemers in de thuiszorg eindelijk weer het respect dat zij verdienen, en krijgen de verzorgenden kwaliteit boven kwantiteit!

Agnes Kant SP-Kamerlid en indiener van de wetsvoorstellen Agnes Kant: “We zien nog steeds grote problemen in de thuiszorg. Schoonmaakbedrijven verdringen verzorgenden; ouderen en zieken krijgen te veel wisselende krachten over de vloer. Mijn initiatiefwetten geven gemeenten de ruimte om van de thuiszorg weer zorg te maken. Ik ben daar blij mee en ik ben er trots op om twaalf jaar Kamerlidmaatschap zo af te sluiten.”

Voorafgaand aan het debat schreven FNV, CNV, NU’91, Actiz, ANBO en vele wethouders uit het land een brandbrief aan de Tweede Kamer om de Kant-wetten te steunen. Zowel de bestuurders van gemeenten als werknemersorganisaties en de ouderenbonden zien in de wetten een stap naar een meer menselijke thuiszorg.
In het bijzonder wijzen de vakbonden op de desastreuze gevolgen voor werknemers. Zij schrijven: “Door de systematiek van aanbesteding kunnen de thuiszorginstellingen niet anders dan deze effecten af te wentelen op hun werknemers.” De organisaties delen de mening van de SP: “Niet de schoonmaak, maar signaleren, ondersteunen en het stimuleren zijn de belangrijkste doelen van de huishoudelijke zorg.”

Agnes Kant Agnes Kant in 'Vak K' tijdens de wetsbehandeling. Rechts minister Klink.

Nu is aangenomen dat aanbesteding niet meer verplicht is, zorgbudgetten ook aan zorg moeten worden besteed, en dat er een eerlijk basistarief komt voor een goed salaris voor thuiszorgmedewerkers. Een gigantische overwinning voor Agnes Kant, en voor al die mensen die zorg nodig hebben en werken in de thuiszorg.

De SP-Venlo is blij dat onze Agnes Kant uiteindelijk met een glanzende overwinning de Tweede Kamer verlaat, iets waar zij meer dan recht op had! Daarnaast laat het aannemen van deze wetten zien dat de SP er toe doet en prima in staat is om zelf wetsvoorstellen te maken.
Met deze voorstellen is de verplichte aanbesteding voor de WMO van de baan, daarnaast worden er budgetten geoormerkt en komt er een basistarief, het zogenaamde Zeeuwse model. Dit zijn de alternatieven die Nederland zo hard nodig heeft voor een menselijk en sociaal land voor minder geld!

21-05-2010: Meerderheid steunt Kant-wetten: Marktwerking uit de thuiszorg
17-12-2009: Renske Leijten: "37 miljoen over de balk door marktwerking in de zorg"
Onze zorg voor een menselijke thuiszorg

U bent hier