De ziekte van snel geld
De ziekte van snel geld
Marktwerking maakt volgens Vervoort meer kapot dan ons lief is. Welzijnskoepel Wel.Kom haalt mogelijk het einde van het jaar niet. Busbedrijf Veolia schrapt in haar dienstverlening en heeft geld nodig van de provincie om te overleven in Limburg. Het rommelt tussen de wethouders van enkele Noord-Limburgse gemeenten en de onderwijsstichting Akkoord. De Floriade komt wel erg moeizaam van de grond, een fiasco dreigt nog voor de opening in 2012.
Al deze zaken hebben gemeen dat de overheden ze op afstand heeft gezet en vermarkt, overgelaten aan de vrije jongens dus. Als er één ding duidelijk is geworden de afgelopen jaren dan is het wel dat publieke voorzieningen niet overgelaten kunnen worden aan de cowboys van het snelle geld. Deze voorzieningen zijn met publiek geld tot stand gekomen, dienen de publieke zaak en horen dan ook onder het democratisch toezicht en aansturing van het publiek, de lokale en provinciale overheid.
In het geval van Wel.Kom spreken we over de educatie en het welzijn van onze jongeren en de opvang van onze kinderen. In geval van de basisscholen gaat het eveneens over onze kinderen en bij Veolia gaat het over ons openbaar vervoer. Zaken die allemaal van ons zijn en die dus ook door ons gecontroleerd moeten worden.
Want wat heeft die fantastische marktwerking gebracht? Graaiende managers die meer binnenhalen dan de minister-president, terwijl de kwaliteit en de zekerheid van de dienstverlening van bijvoorbeeld Veolia en Wel.Kom ter discussie staat.
De marktwerking heeft geleid tot een asociaal en immoreel systeem waar persoonlijk gewin voor de top boven de kwaliteit van dienstverlening en de beloning voor de werknemers staat. De overheden hebben hun verantwoordelijkheden ver van zich afgeschoven maar de bestuurders hebben, ondanks minder verantwoordelijkheden, wel altijd geroepen dat zij meer moesten verdienen. Een belachelijk verziekt systeem is het gevolg.
De huidige crisis is van een financiële crisis overgegaan in een morele crisis. Het roer moet om maar de zichzelf benoemde elite staat arrogant te kijken vanuit gesubsidieerde villa’s hoe ouderen hun luiers voor de derde keer die dag vol laten lopen en hoe wijkagenten zichzelf opvreten omdat ze nog steeds een veel te groot gebied moeten bestieren.
De elite kijkt toe hoe de klassen groter worden, terwijl hun eigen zakken worden gevuld. Ze stappen in hun luxe bolide vanuit het hoofdkantoor van de zorggroep, terwijl de medewerkers niet eens een schoon schort ter beschikking hebben of tijd om hun cliënten gedegen zorg te verlenen.
De tweedeling in de Nederlandse samenleving is volledig, dankzij jarenlang wanbestuur en graaiende topmanagers. Als er een zegen is die de crisis dient te brengen, dan is het wel het besef dat het op deze wijze niet verder kan.
Het is aan de overheden of ze het laten gebeuren dat na de financiële instellingen ook de semi-publieke zaak instort of dat we het lot weer in eigen hand en daarmee onze verantwoordelijkheid nemen. Niet voor het ego maar voor onze kinderen, onze ouderen, onze bezoekers, onze passagiers, kortom voor onze maatschappij. Meer marktwerking of meer menselijkheid?
Alexander Vervoort is SP-lijsttrekker in de gemeente Venlo
Bovenstaande opinie werd vandaag gepubliceerd in het Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad.