h

De nieuwe ketting van de burgerbaas

11 juli 2009

De nieuwe ketting van de burgerbaas

Ambtsketen 35.000 Euro zou hij gaan kosten. Een investering voor de toekomst blijkbaar want 35.000 euro is veel geld. Uiteindelijk had de gemeenteraad er “slechts” 20.000 euro voor over. Voor wat, wel voor de nieuwe ambtsketen van de burgemeester van Venlo...

Want Bruls kan natuurlijk de van bovenaf opgelegde samenvoeging van Venlo, Tegelen, Belfeld, Arcen, Velden en Lomm niet met het dingetje van het oude Venlo over straat. De gemeenteraad besprak ook of van alle stadsdelen traditionele zaken terug moeten komen in de ambtsketen. De discussie daarover is een beetje blijven hangen en begrijpelijk want hoe combineer je het anker van het gemeentewapen van Venlo, met Sint Maarten van Tegelen, Sint Urbanus van Belfeld, en de poort met eikentak van Arcen en Velden?
Er zit echter een overeenkomst in de oude gemeentewapens, iets wat steeds weer terug komt namelijk een leeuw. Natuurlijk weer niet dezelfde leeuw want de grens wat leeuwen betreft lag niet geheel onvoorzien natuurlijk weer tussen Venlo en Tegelen.
(Hout)Blerick, Boekend, 't Ven, Steijl en Lomm spelen in dit spel trouwens geen enkele rol...

Na de jongste herindeling in 2010 wil men een nieuwe ambtsketen voor de burgemeester. En dat ding mag dan 20.000 euro kosten in een periode waarin de VVD aankondigde “miljoenen te willen besparen”, cultuursamenraapsel 'Made in Venlo' door een aantal partijen voorlopig in balans blijft tussen neersabelen en overeind houden, en miljoenen nodig zijn om de gevolgen van de crisis in de regio het hoofd te bieden.

En wat is dan de functie van de ambtsketen? Is die ambtsketen nog wel van deze tijd? Volgens de SP zijn dit soort symbolen een overblijfsel van een periode waarin gelijkwaardigheid van mensen ver te zoeken was.
Eurobiljetten 20.000 Euro is dan ook veel te veel geld voor een nieuwe ambtsketen. Als we dat ding dan toch moeten behouden laat het dan een symbool zijn van voorbije tijden; van tijden waarin Venlo alleen nog de stad Venlo was.

Waarom een nieuwe praalketting? Geen dubbeltje aan uitgeven en je als de sodemieter bezig gaan houden met belangrijker zaken!

Column door Ton Heerschop, bestuurslid en kandidaat-raadslid SP

U bent hier