h

Salaris thuiszorgbaas is ziekelijk

16 juni 2009

Salaris thuiszorgbaas is ziekelijk

Ziek worden we ervan, doodziek! Van de salarissen die de bestuurders van de Zorggroep Noord- en Midden-Limburg tegenwoordig ontvangen. Tot 330 duizend euro ontving Jos Spätjens, bestuurder van deze thuiszorginstelling of beter gezegd: bedrijf.

    Column door Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

De zegeningen van de 'markt' zouden prijzen lager en prestaties beter maken, althans volgens de koers die de politiek in de afgelopen jaren inzette. Maar het graaien, door onder andere Spätjens, naast de onmenselijke kille manier waarop door de thuiiszorg met de zwakste onder ons wordt omgegaan, brengt deze zorg tot een niveau waar de nodige vraagtekens bij geplaatst kunnen worden.

stop uitverkoop thuiszorg Zorg als een product met managers aan de top die enkel denken aan de eigen portemonnee! Dat is het beeld wat ook de SP-afdeling in Venlo krijgt van de Zorggroep. Maar deze toestanden raken de gemeente Venlo ook. Tenslotte is het GroenLinks-wethouder Jan Lamers die verantwoordelijk is voor de contracten die door de gemeente in het kader van de thuiszorg worden afgesloten met onder andere de Zorggroep. Deze wethouder moet stevig balen van het feit dat er zuinig moet worden omgegaan met de centen die hiervoor ter beschikking staan, terwijl aan de andere kant een bestuurder direct meer dan twee keer het salaris van de minister-president mee naar huis neemt.

Vakbond FNV verklaard teleurgesteld te zijn in de houding van de Raad van Bestuur van de Zorggroep. “Teleurgesteld” is volgens de SP een te zwakke aanduiding want de houding van deze Raad van Bestuur is kenmerkend voor de echte crisis waarin Nederland en Venlo zich bevinden. Deze diefstal van gemeenschapsgeld -die feitelijk besteed moeten worden aan zorg- wordt in dit land en deze gemeente gewoon toegelaten. Nauwelijks zijn er nog kritische journalisten of politici te vinden die dit aankaarten en actie willen tegen de eerder genoemde diefstal van belastinggeld.

De gemeente Venlo zou natuurlijk per direct de contracten met de Zorggroep moeten opzeggen. Maar wie zijn dan de dupe? Inderdaad dat zijn al die mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg. Maar ook de medewerkers en de vrijwilligers binnen de thuiszorg tref je dan evenredig hard.
Het enige alternatief is een andere thuiszorgorganisatie opgericht zonder winstbejag en weer met de blik op de cliënten, medewerkers en vrijwilligers. Een optie die de SP Venlo zeker zal onderzoeken. Want als je ziek of in ons geval doodziek wordt van een dergelijke situatie passen geen halve maatregelen, dan heb je de morele plicht een daad te stellen!

Website actiecomite 'Zorg Geen Markt!'
16-06-2009: website L1: "FNV teleurgesteld over salarissen Zorggroep"

U bent hier