Vrijheid onderhouden kun je niet alleen
Vrijheid onderhouden kun je niet alleen
Vandaag sprak premier Balkenende de bezoekers van het bevrijdingsfestival in Zwolle toe. Hij sprak over de noodzaak om iedere dag de vrijheid te onderhouden. Wijze woorden van iemand die spreekt over vrijheid maar door zijn politieke opvattingen in ons eigen land duizenden onvrijheid laat ervaren die niet nodig is.
- Door bestuursleden Ton Heerschop en Alexander Vervoort
Met die duizenden bedoelen we de mensen die in onze maatschappij aan de kant staan en nergens terecht kunnen met hun vragen of problemen. De premier schiet tekort als het gaat om een antwoord op de enorme onrust onder delen van de bevolking over de zorg om de eigen buurt, scholen, toekomst van kinderen en onveiligheid.
Balkenende gaf aan dat Nederland ook in moeilijke tijden in staat is geweest om het hoofd boven water te houden. Jammer genoeg is dat maar ten dele waar. In de tweede wereldoorlog maakte de gemiddelde Nederlander zich, zeker in het begin, niet zo druk of het nu de regering of de nazi's waren die hier de dienst uitmaakten. Zolang er maar eten op tafel kwam en men niet te veel last had van de oorlog. Dus met de stoere strijd viel het allemaal wel mee, al willen we maar al te graag anders geloven.
Maar ook in de periode na de oorlog heeft Nederland nooit antwoorden gevonden om problemen echt op te lossen. Het verlies van Indië leverde een Moluks 'probleem' op, waarbij mensen die jarenlang gestreden hadden voor de Nederlandse Staat als beloning werden 'opgeborgen' in barakkenkampen. Zelfs na de kapingen in de jaren zeventig is er nooit serieus naar deze gemeenschap gekeken. Ook de omgang met de voormalige koloniën is een moeizame. Nederland blijft hangen in haar schuld en durft niet samen met de voormalige Rijksdelen naar de toekomst te kijken. Die angst, van het niet durven aanspreken, van de heersende macht maakt dat er ruimte komt voor negatieve populisten die sturend op de onderbuik van Nederland zonder alternatieven meer en meer macht naar zich toe trekken.
Het huidige beleid is na de ineenstorting van het casinokapitalisme ook voor wat betreft haar moreel leiderschap failliet. De gevestigde partijen verwijten de SP dat zij niet meegaat in de waan van 'meer markt'. Maar ze hebben geen alternatieven voor de problemen in de zorg ten aanzien van ouderenbeleid, openbaar vervoer, onderwijs en nog veel meer belangrijke onderwerpen.
De woorden van Balkenende waren inhoudsloos omdat hij nauwelijks meer weet hoe de zaken daadwerkelijk opgelost kunnen worden zonder de vriendjespolitiek en achterkamertjes af te schaffen.
Balkenende is een premier van angst, die van hemzelf en die hij wil zaaien om de kiezer dicht bij het CDA te houden. Op vijf mei zou ik liever iemand zien spreken die het heeft over hoop en een betere wereld, te beginnen in Nederland.
- Zie ook:
- Columns en opinies