h

Ongepast liberaal proefballonnetje gemeentehuis Tegelen

4 april 2009

Ongepast liberaal proefballonnetje gemeentehuis Tegelen

Moet het oude gemeentehuis van Tegelen een gemeenschapshuis worden? Die vraag beantwoorden drie Tegelenaren positief in hun voorstel. Maar wie zijn die mysterieuze Tegelenaren dan en wat hebben zij precies in gedachte?

De VVD schijnt het te weten en heeft al aangegeven wel iets in de plannen te zien en ze te steunen. Het enige concrete aan het gehele onderwerp in de media was dat men wel aangeeft dat het oude postkantoor en gemeentekantoor gesloopt dienen te worden. Daar hebben wij als SP dan toch wel enkele vragen over.

Want is dit de aanzet tot het wegnemen van de stadswinkel uit Tegelen? En welke maatschappelijke en culturele partijen mogen gebruik gaan maken van dit gemeenschapshuis? De VVD weet het blijkbaar maar kiest ervoor om via de media de geesten rijp te maken voor aanpassingen van de bestemming van het oude gemeentehuis.

De SP heeft bezwaar tegen het op deze manier in de media slingeren van ideetjes. Het lijkt een toets over de hoeveelheid kritiek die men eventueel oogst als men een dergelijk voorstel in de raad doet. Het zijn proefballonnen om vooral niet te vlug een positie in te hoeven nemen. Oude politiek dus! Want wat kan er in het Tegelse gemeentehuis straks wel wat er in de driehonderd meter verderop liggende Haandert niet kan? Waarom moet er gesloopt worden terwijl het Sciencecenter (dat tot 2012 zich huisvest in het oude gemeentehuis) dat bijvoorbeeld niet nodig acht? Waarom is er van de achterbouw (die nog geen 20 jaar staat) niet iets anders te maken, en wat is hierin nog de plaats voor het gemeentelijk servicepunt?

En dan is er nog iets anders. In 2000 moest Tegelen bij Venlo gevoegd worden. Nu wordt via de media door Venlose politiek gesproken over een gebouw dat tot negen jaar terug de kern van de democratie in de gemeente Tegelen was. Daar hoort goed onderzoek bij en daar moet men als politieke partij altijd een zorgvuldige afweging maken.
Het is ronduit laf om dan met een persbericht te komen waarbij de drie personen die het idee lanceren in nevelen gehuld blijven maar als VVD wel steun toe te zeggen. Terwijl minstens een van de drie gewoonweg openlijk VVD-er is. Krijgen we straks een liberale salon of een maatschappelijk betrokken partij in het raadhuis?

De SP roept de VVD dan ook op om direct kleur te bekennen en aan te geven wat zij voor toekomst ziet voor het Tegelse gemeentehuis. Laat men als het gaat om historische panden waarbij de binding met de bevolking groot dient te zijn, vooral zorgvuldigheid betrachten.

Column door Ton Heerschop en Jan Coopmans, bestuursleden SP Venlo


Update: deze opinie verscheen 18 april jl. in het Dagblad de Limburger op de opiniepagina tezamen met de reactie van de VVD.

Update: 18-4-2009: Dagblad de Limburger: "Oud raadhuis als gemeenschapshuis?"
3-4-2009: website Omroep Venlo: "Tegelen wil raadhuis naar Blericks voorbeeld"

U bent hier