h

Gulicksebaan weer van stal gehaald

6 februari 2009

Gulicksebaan weer van stal gehaald

Donderdag 5 februari was er een informatieavond over de aanleg van de Gulicksebaan of beter de mogelijke aanleg. Want al in een vroeg stadium zei wethouder Beurskens dat hij geen geld had om een van beide gepresenteerde varianten aan te leggen. Het oeroude geleuter is weer begonnen.

Niets nieuws, want in Venlo word al tientallen jaren gesproken over deze weg tussen Venlo en Tegelen. Intussen zijn de centen opgegaan aan andere prestige projecten. Maar de wethouder was positief, hij wilde smartengeld voor het uitblijven van de A74. Alsof het niet aanleggen van deze snelweg alle verkeersproblemen in Venlo veroorzaakt of beter alsof het wel aanleggen alle problemen zou oplossen. Een verwerpelijk stukje chantage over de ruggen van de bewoners van Blerick, Venlo-zuid en Tegelen.

Men presenteerde twee varianten: een west en een oost variant. En zoals gebruikelijk in de gemeente Venlo worden beide varianten gepresenteerd en geeft het gemeentebestuur aan wat de voorkeur is en die gaat het dan ook uiteindelijk worden. Hoezo inspraak van de burgers, het was tenslotte slechts een informatieavond en geen inspraakavond! De vele bewoners maakten zich daarover behoorlijk druk mede omdat duidelijk is dat aanleg vergaande gevolgen kan hebben voor bepaalde woningen en bedrijven, deze zullen moeten verdwijnen.

Als planning gaf de gemeente aan dat men tussen 2012 en 2015 wilde beginnen met de aanleg. Dat wordt dus na de Floriade want je wilt tenslotte geen opengebroken wegen tijdens dat evenement. Daarna werden er nog wat metingen opgevoerd over de luchtkwaliteit. Men benoemde het Klagenfurttrace en het Koninginnenplein.
De SP vraagt zich af of er nog metingen in Venlo-zuid en Blerick gedaan worden want hoe houden ze anders het verhaal van de overkapping van de A73 overeind? En dat is natuurlijk niet aardig van ons, want die overkapping was natuurlijk nader bekeken niet mogelijk. De Zuiderbrug kan hem niet houden en daarnaast is het geld op!

Hoe denkt SP over de Gulicksebaan?
De SP is van mening dat er naast de noord-zuid as over de Prof. Gelissensingel en de Tegelseweg/ Venloseweg een tweede ontsluiting met komen. Al was het maar om hulpdiensten een goed alternatief te geven om zowel snel in het noorden als naar het zuiden te kunnen.
De Gulicksebaan lijkt dan een goede oplossing. Maar deze dient wel zodanig te worden aangelegd dat de toestroom vanuit en naar Venlo en Tegelen goed geregeld is. Daarbij zien ook wij dat het spoor en de rotonde bij de Vierpaardjes knelpunten vormen. Misschien zou een aanpak gelijk met het uitplaatsen van het rangeerterrein een oplossing kunnen bieden. Dan hoeft maar eenmalig de schop in de grond en krijgt de gemeente een extra zak subsidie erbij!

Of is het niet veel goedkoper en slimmer om te kijken of de Geldersebaan/Natteweg weer opengesteld kan worden...?

U bent hier