h

Onterecht verongelijkt!

21 januari 2009

Onterecht verongelijkt!

Ik stel me de vraag wat de waarde van de naam 'volksvertegenwoordiger' is als hij slechts opkomt voor een deel van de bevolking? GroenLinks is namelijk boos, of is het alleen raadslid Meziani die zich in de spreekwoordelijke kuif gepikt voelt?

    Column door Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

Waarom? Korpschef Bryan Rookhuijzen haalde het pasgeleden in zijn hoofd om een daderprofiel van plegers van roofovervallen neer te zetten. Citaat van Rookhuijzen: “De daders zijn waarschijnlijk jongeren van tussen de vijftien en twintig jaar oud, met een niet blanke huidskleur die opereren in de regio waar ze wonen.” Daarnaast geeft de korpschef aan dat het gaat om jongeren die gaan voor het snelle geld. Als ze dan vervolgens zien dat het feitelijk erg eenvoudig gaat, volgt een herhalingspatroon. Verder geeft de korpschef aan dat we inmiddels, lees 20 januari, al op 20% van de overvallen van 2008 zitten!
 
Kortom de hoogste politiebaas maakt zich zorgen, terecht volgens de SP. Vervolgens geeft hij een daderprofiel, waarschijnlijk in de hoop publiek te waarschuwen en te betrekken bij de onderzoeken. Had het raadslid Meziani zich ook druk gemaakt als het een groep oost-Europese of Belgische jongeren betrof? Of blanke mannen tussen de 40 en 45 jaar? Ik durf te stellen van niet! Voelen alle jongeren tussen de vijftien en twintig zich nu aangesproken? Ik denk van niet! De reden is simpel; als je er niet bij betrokken bent waarom zou je, jezelf dan aangesproken voelen?

Meziani moet zich terdege realiseren dat hij niet het alleenrecht heeft om zich in zijn goede naam en eer aangetast te voelen, dat voelen de slachtoffers van overvallen iedere dag keihard! De krokodillentranen van Meziani zou hij beter kunnen omzetten in een oproep aan de eigen achterban om betreffende jeugd aan te spreken en duidelijk te maken wat in onze samenleving de afspraken zijn. Het gaat namelijk niet om de achtergrond van de jongeren maar om de strafbare feiten die ze plegen. Het maakt dan geen moer uit wat de etnische achtergrond is, aanpak van de overvallen zou topprioriteit moeten zijn.
 
Wat de SP betreft hoeft Rookhuijzen zeker geen verontschuldigingen te maken. Hij moet gewoon doorgaan met zijn werk. De daders opsporen en voor het gerecht brengen. Daarnaast zou hij wat de SP betreft ook nog iets anders mogen doen namelijk de financiële problemen van zijn korps oplossen. Zonder dat dat gevolgen heeft voor het aantal agenten en hun werk op straat. Volgens de SP mogen er best nog wat agenten bijkomen. Onze overheid moet zorgen voor veiligheid en mag daar dus ook de centen voor ophoesten. Veiligheid voor alles toch?

En wat betreft GroenLinks en raadslid Meziani in het bijzonder; zij zouden hun verontschuldigingen moeten maken voor de gehele Venlose bevolking, wegens het in de slachtofferrol plaatsen van misdadigers. Het was ook wel erg makkelijk scoren van Meziani hoor. Enkele dagen voor zijn oproep deed een PvdA-raadslid in Roermond al precies hetzelfde. Copy/paste in plaats van zelf bedenken? Of heeft Meziani het ineens hoog in de bol na wat eerdere media-aandacht?
Als Meziani ook maar een beetje visie had gehad, keek hij bijvoorbeeld naar politici als Sadet Karabulut die gewoon zeggen waar het op staat in dit soort zaken en niet weg duiken voor de werkelijkheid. Lees bijvoorbeeld haar artikelen in het NRC van 8 juli 2008 of het mede door haar opgezette rapport “gedeelde toekomst”. Het zou beter zijn als meer Nederlanders een dergelijke houding zouden aannemen. Gewoon de grens stellen: tot hier en niet verder, zonder aanzien des persoons! Gelijkwaardigheid wil ook zeggen niet te bang zijn om zaken te benoemen zoals ze zijn! 


Update: vandaag is bekend geworden dat de korpschef gaat praten met een delegatie van allochtone organisaties. Volgens Roermonds raadslid Selçuk Özturk (PvdA) moet dit leiden tot een debat met de politietop. Volgens de SP dient de politie de maatschappij en handhaaft zij de openbare orde, daarover valt niet te debatteren! Politiek verantwoordelijke is de korpsbeheerder in dit geval burgemeester Bruls, daarmee in debat gaan is prima. Maar zowel het GroenLinks als het PvdA raadslid halen, door het gefingeerde gekwetste ego zo nadrukkelijk naar voren te duwen, de discussie af van de inhoud. Die inhoud is dat de roofovervallen op winkeliers zo snel mogelijk dienen te stoppen. En als een politieman daarbij van mening is dat het publiek met daderbeschrijvingen kan helpen, moet hij daarover gewoon kunnen communiceren!

U bent hier