Van gekonkel en het failliet van de marktwerking
Van gekonkel en het failliet van de marktwerking
De afgelopen dagen konden we weer eens kijken naar de politieke veldslag rondom de miljoenennota. Het kabinet heeft een kansloze motie van een buiten de werkelijkheid staande PVV overleefd maar dat was het dan ook. Intussen gingen de ontwikkelingen in het land gewoon door.
En zo was daar een klap te verwerken in de Flevopolder. Op last van de inspectie volksgezondheid moesten de ziekenhuizen Lelystad en Emmeloord hun operatiekamers sluiten. Het oordeel was vernietigend, geen gedegen luchtbehandeling, een te grote kans op besmetting en een directie die de signalen wel kreeg maar faalde in daadkrachtig optreden onder de noemer "we hebben geen geld".
Het sluiten van de operatiekamers was gelijk een dreun van formaat als het ging om de verloskunde en traumazorg in de regio. Immers zonder operatiekamer geen opvang van gewonden van ongevallen in operatiezalen en geen keizersneden voor complexe bevallingen.
Wie er ook verantwoordelijk voor is; de inspectie gezondheidszorg zag zich genoodzaakt de inwoners van de Flevopolder zich voor deze essentiele zorg tientallen kilometers te laten verplaatsen. Een besluit dat bij de betreffende inspecteurs voor de nodige buikpijn moet hebben gezorgd.
De dreun in de gezondheidszorg werd nog groter omdat bijna op hetzelfde moment werd aangegeven dat het ziekenhuis in Sittard-Geleen niet alleen een probleem heeft met de reguliere financiering van de nieuwbouw maar ook nog eens "vergeten" was om in de luxe eenpersoonskamers zuurstof en dergelijke aan te brengen. Extra kosten: zeven miljoen euro!
In Flevoland hoopt men nu op ondersteuning van defensie voor de spoedoperaties. Maar de vraag is of defensie kan leveren gezien de druk op deze organisatie en daarnaast mag men zich afvragen hoe normale artsen zich de kennis van een militaire operatiekamer snel eigen kunnen maken.
In Sittard is men waarschijnlijk op het kookpunt nu na de klapper van tientallen miljoenen van de afgelopen weken er ook nog eens zeven miljoen moet worden gezocht voor het volgens de eisen inrichten van de ziekenhuiskamers.
Conclusie: de marktwerking in de gezondheidszorg is definitief failliet!
En dan de financiele markten de afgelopen week.
We zien waar onvoldoende staatstoezicht en een volledige vrije markt in deze sector toe geleid hebben. Graaien aan de top binnen het ouwe jongens krentenbrood netwerk, leningen die met andere leningen gedekt worden die vervolgens weer verzekerd zijn bij een derde partij. Dat laatste is helemaal geen probleem bij goed toezicht en bekwame bestuurders, maar beide waren aanwezig en als een dominospel donderde het verhaal in elkaar.
In de Volkskrant stelt hoogleraar Willem Buiter al openlijk dat de terugkeer van het socialisme de enige vorm is om het vertrouwen in de financiele markt te herstellen. Laat dat dan wel het socialisme van de SP zijn en niet van de PvdA of wat daar nog van over is, voegen wij er dan bescheiden aan toe. Kortom: zelfs hier is de marktwerking failliet.
En dan het meest sluwe kunstje van de afgelopen jaren.
In de kantlijn van het nieuws op L1 zien we dat de gemeente Venlo haar gemeentelijke belastingen in de toekomst zal laten innen door het Waterschapbedrijf Limburg. Is het dan toevallig vragen wij ons oprecht af dat de verkiezingen voor het waterschap politiek worden gemaakt? Nee natuurlijk niet, de SP heeft aangegeven dat deze dienst als elementaire voorziening onder controle van de overheid moet blijven en niet een apart politiek karakter mag krijgen. De SP zal dus geen vertegenwoordiging kennen binnen de waterschappen, reden genoeg voor anderen om daar een nieuwe machtspositie op te bouwen.
De belastingen zijn in Venlo al vertrokken naar de private poot die waterschap heet. Via de achterdeur probeert de oude politiek op deze wijze zijn invloed op het bestuur te behouden. Voor de SP een absoluut failliet van het bestuur van deze stad met name door het gekonkel van het groenrode monster dat ook wel bekend staat als CvDA!