h

Stadhoes zule hebbe 't zwoor

14 september 2008

Stadhoes zule hebbe 't zwoor

Op de populaire virtuele wereld die Hyves heet is inmiddels een heus protest tegen de gemeente Venlo begonnen. De Hyves-site geeft stevig tegengas tegen de oerlelijke zuilen die het stadhuis momenteel ontsieren. De reacties op de site geven de indruk dat de bevolking van Venlo deze beeldverstorende elementen niet wil accepteren en wat de SP afdeling Venlo betreft volslagen terecht!

    Column door Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

De opmerkingen op de website laten feitelijk geen spaan heel van de ambtenaren die dit bedacht hebben. En dat is jammer, want ambtenaren voeren plannen van het college slechts uit en feitelijk is het college, en wat ons betreft met name wethouder Freij, degene die onder uit de zak zou moeten krijgen van de bevolking. Want kunnen we niet veilig stellen dat het neerzetten van deze zuilen een wanprestatie, verkeerd gebruik van algemene middelen en totaal geen inlevingsvermogen in de Venlose bevolking weergeeft? Wat ons betreft zeer zeker.

Gaat de SP nu ook actie voeren tegen deze zuilen?
Probleem daarbij is dat deze krengen al een vermogen hebben gekost en waarschijnlijk niet geschikt zijn voor enig hergebruik. Maar als de bevolking ze niet wil, moeten ze wat ons betreft gelijk weg.
Maar daarbij dan wel de vraag aan het gemeentebestuur om ook al die andere miljoenenverslindende projecten eens te onderwerpen aan de mening van de Venlose bevolking.
En dan bedoelen we niet een theaterstukje ten behoeve van het rijp maken van de geesten voor het verplaatsen van het VVV-stadion naar de kazerne. Nee, dan bedoelen we echt onderzoek naar wat de Venlose bevolking wil.
Willen zij wel een stadskantoor voor, schrik niet, ruim 50 miljoen euro?! Willen zij wel een multifunctioneel centrum in een nieuw te bouwen stadion waar de budgetten nog niet van bekend zijn? En dat dus wel even allemaal van onze centen…
Wat betreft de SP zou hierover best eens een onderzoek mogen plaatsvinden.

De keuze is feitelijk vrij eenvoudig, wil de Venlose bevolking dat dit college, met een bewezen onvermogen om zaken echt van de grond te krijgen en de wil van de bevolking te kennen, nog beslissingen neemt over zeker tientallen miljoenen in de nog resterende anderhalf jaar dat zij aan de macht is?
Maar vanuit de arrogantie van diezelfde macht nemen ze beslissingen die Venlo en daarmee de woonkernen Belfeld, Tegelen, Steyl, Arcen, Velden, Lomm en Blerick de komende jaren met een stevige negatieve financiële nalatenschap kunnen confronteren. Het is een houding van “na mij de zondvloed”.

Aan iedere investering zit een offerzijde; een euro kan men slechts eenmaal uitgeven. Waar gaan we binnen de toekomstige gemeente Venlo geen geld aan uitgeven om deze megaprojecten te kunnen bekostigen?
Worden de woonkernen Arcen, Velden en Lomm straks geconfronteerd met de mededeling dat de afspraken die nu gemaakt worden niet kunnen worden ingevuld omdat er eenvoudigweg geen geld voor is?
Gaan we straks bezuinigen op infrastructuur of juist nog meer op speeltuinen en speelplekken?

De houding van dit college moet inderdaad keihard worden aangepakt wat de SP betreft.
En misschien moeten we toch maar beginnen om een statement te maken en te starten met het virtueel omverwerpen van twee foeilelijke veel te dure zuilen voor ons mooie stadhuis.
Na die actie kunnen we misschien gelijk de volgende hyves site lanceren:
www.geen50miljoenvoorhetstadskantoor.Hyves.nl

Column door Ton Heerschop, penningmeester SP Venlo

Hyves-site over de Stadhoes zule

U bent hier