h

Een voorbeschouwing op het miljoenenbal

15 september 2008

Een voorbeschouwing op het miljoenenbal

Deze week is het weer de jaarlijkse dans om de miljoenen die de ministersploeg te verdelen heeft en wat voor gevolgen dit heeft in de beurs van de Nederlanders. Als altijd worden de stukken onder embargo verstrekt zodat Kamerleden zich kunnen voorbereiden en al net zo traditioneel lekte de gehele miljoenennota uit nog voor Prinsjesdag.

We konden al enkele dagen vooraf lezen wat er allemaal zou gebeuren. Aardig was dat Radio 1 de dag voor prinsjesdag de primeur had van het eerste debat rondom de nota. Onze eigen Agnes Kant kruiste in het radiodebat de degens met PvdA en VVD.

Opvallend in dat verhaal was dat de PvdA niet verder kwam dan te stellen dat de koopkrachtplaatjes van mensen er over het algemeen niet op achteruit gaan, althans in de staatjes die het kabinet gebruikt. Dat het Centraal Planbureau andere staatjes heeft werd weggezet als manipulatie van de cijfers. Dat getuigt minimaal van lef om het Centraal Planbureau verdraaiing van de werkelijkheid te verwijten.
De VVD had ook haar standaard neoliberale praatje klaar. Maar de PvdA wist slinks nog even te vermelden dat het toch te gek was dat mensen geld krijgen voor een bril, waarbij op zeer slinkse wijze het feit dat het hier gaat om alle bijzondere ziektekosten onbenoemd bleef!

Er was overigens nog een gast in de studio
Een historicus die sprak over de boze mensen die de politiek maar niet konden begrijpen. Die gedachte klopt, veel mensen snappen niets meer van de politiek omdat de politiek gekenmerkt wordt door gedraai van met name de PvdA, geklungel van met name het CDA en gedonder in de eigen partij bij de VVD1, VVD2 en VVD3 ofwel VVD, PVV en TON. Maar die laatste twee partijen weten zichzelf te profileren met kreten die lekker bekken maar weinig onderbouwing vinden in de waarheid. Want gelijk met het debatje op de radio maakte de PVV bekend dat het smelten van de Noordpool niet waar was. Dat is zo ongeveer ontkennen dat de aarde rond is.
Er is volgens de PVV geen klimaatprobleem, dat is allemaal verzonnen door "die milieukliek die niets beters te doen heeft". Volkomen logisch dat de PVV dit stelt want al te vaak is onder het mom van milieu een extra belasting geheven, maar daarnaast kan door aandacht voor het milieu er minder geconsumeerd worden en dat past niet in het neoliberale gedachtegoed.

En dan onze Rita, haar ster is dalende en daardoor komt haar gezicht waarschijnlijk nooit meer goed in de plooi. Want dat zure mondje wordt alleen maar zuurder. Zelfs niet eens in staat om tegenover een “handweigerende en voor rechters niet opstaand willende moslim” een debat op de inhoud te winnen kwamen er steeds weer korte steekwoorden zonder inhoud over tafel. Toen haar voormalig adviseur Sinke daar nog eens overheen ging met het reilen en zeilen in TON was dat de zoveelste deuk in deze lege TON.

Wat al deze partijen gemeen hebben is dat ze de onbedwingbare behoefte hebben de werkelijkheid naar hun eigen hand te zetten. De waarheid net zo lang verdraaien tot ze past in het eigen wensbeeld. Een wensbeeld ver van de werkelijkheid in een land waar bussen niet meer door wijken kunnen rijden ten gevolge van geweld tegen de chauffeurs.
Een land met voedsel en kledingbanken die keihard ontkent worden door de regering.
Een land wat twee oorlogen ingerommeld is door diezelfde regering.
Natuurlijk zijn de mensen boos, natuurlijk willen ze het anders. Aan ons de taak om doorlopend de mensen te overtuigen van de goede alternatieven van de SP.

En hoe Agnes het deed?
Goed genoeg om samen met de twee overige Kamerleden na het debat ontboden te worden bij de Kamervoorzitter. Want lekken naar de pers mag natuurlijk niet maar er dan over gaan spreken is helemaal niet netjes. Alsof mensen alleen op de geregisseerde goed nieuwsshow van de regering zitten te wachten!?! Je zou bijna gaan lachen over de kleinzieligheid waarmee dit circus wordt opgevoerd als de onderliggende zaken niet zo serieus waren.

Algemene Beschouwingen 2008: Kant pleit voor nieuwe solidariteit
Tegenbegroting 2009: SP kiest voor meer koopkracht
Kamerleden peilen reacties op kabinetsplannen via SP Troontelefoon

U bent hier