h

Vakantietijd

18 augustus 2008

Vakantietijd

Voor velen zit de vakantie er alweer op maar van de zaken zoals deze speelden in de wereld en in ons eigen land kan je nu niet zeggen dat het allemaal even saai is geweest.

column door Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

In de eerste plaats hadden we daar de Olympische Spelen met een prachtige opening, eerlijk is eerlijk, maar daar waren dan ook de nodige kosten voor gemaakt. Auto’s kregen een rijverbod en zo ongeveer iedere student en gewone arbeider was Peking uitgejaagd. Maar de spelen moeten nu eenmaal doorgaan. Lijkt Q4 wel in Venlo, waar ook alles en iedereen voor moet wijken want het prestigeprojectje van tsaar Freij moet en zal slagen. Net als al die andere megalomane geldslurpende projecten in de gemeente.

Op Venlo kom ik straks nog terug. Wat is er verder nog gebeurd in “komkommertijd”?
Als president van een republiek als Georgië is het erg handig om, juist in deze periode waarin de tv barst van de sport, vast een voorschot op je NAVO lidmaatschap te nemen en een autonoom gebied met veel etnische Russen conform je verkiezingsbelofte proberen in te nemen.
Klein probleem; je moet dan wel winnen en niet nadat je de hoofdstad van Zuid-Ossetië half in puin hebt gegooid met verbazing tegen de wereld roepen dat die Russen nu toch wel erg overdreven reageren als ze je met een mokerslag weer terug je kazernes injagen.
Een misrekening van de eerste orde door de Georgische overheid, maar ook een misdadige misrekening door zware artillerie op burgers in te zetten.
Einde aspiraties voor de NAVO want van een stabiel gebied kan zeker niet gesproken worden.
Dat enkele NAVO-landen dit nog niet begrijpen is niet alleen triest het geeft ook aan hoe weinig de westerse leiders zich kunnen inleven in de gedachten van volkeren in de voormalige Sovjet-Unie.

Triest genoeg koste dit conflict ook het leven van een Nederlandse cameraman van RTL. Maar dat mensen dan weer gaan vragen of het misschien een gerichte aanslag is geweest op de persploeg, is weer helemaal van de dolle. Dan overschat men schromelijk de mogelijkheden van het Russische leger dat al gelukkig is als soldaten nuchter hun dag doorkomen. Hun kracht ligt voornamelijk in hun aantallen en brute vuurkracht van de artillerie. Al met al vult het de krant maar zijn het ook zorgwekkende en gevaarlijke capriolen die de Georgische regering begonnen is, de Russen ruiken hun kans om de wereld duidelijk te maken dat er een grens getrokken is en houden zich daarbij niet in, gesteund door de westerse afhankelijkheid van Russische grondstoffen.

En dan hadden we nog het akkefietje van onze Wijnand D. werkzaam bij de vereniging GroenLinks. Wijnand was stout geweest en had blijkbaar een crimineel verleden. Iets wat overigens al jaren bekend was maar blijkbaar moest er in politiek Den Haag even weer eens een vuiltje uit het verleden worden opgetrommeld om vervolgens dit uit te vergroten en “arme” Wijnand was het bokje!
Misschien tijd om ook eens te kijken naar het verleden van andere politici?
Was het niet enige tijd geleden een Limburgs kamerlid van de PVV waar onderzoekingen naar werden gedaan? Was het niet de burgemeester van Almere, ja die van de VVD, die illegaal een put boorde onder haar huis en die weigerde weg te halen? De gang van zaken omtrent klokkenluider Spijkers heeft vele signalen waarbij politici een twijfelachtige manier van opereren hebben.
Maar al deze zaken worden niet opnieuw aangehaald door de media, die van Wijnand was wel aan de beurt blijkbaar.

En dan Venlo weer, onze stad had weinig te melden buiten overijverige geluidsmetende ambtenaren rond diverse evenementen. Binnen de SP afdeling was het feitelijk erg rustig al doet de krant af en toe anders vermoeden.
De zomer is gebruikt om enkele zaken op poten te zetten. De komende periode zal vooral gebruikt worden om weer de straat op te gaan en verder te bouwen aan een afdeling met, gelukkig, veel actieve leden. De eerste aanzetten tot een kerngroep en hulpdiensten zijn veelbelovend en de scholingen gaan zeker naar wens.

En dan staan we nog voor enkele belangrijke beslissingen als afdeling, we hebben de intentie om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Maar een definitief besluit moet door de leden nog genomen worden. Als dat positief is zal er nog veel werk te verzetten zijn, lijst samenstellen, programma maken noemt u maar op. Ook daarin zullen de leden een belangrijke stem hebben.
Hoe dan ook, ik hoop dat u van uw vakantie heeft genoten want er is genoeg werk aan de winkel, doet u ook mee met de SP?

column door Ton Heerschop, penningmeester SP Venlo

U bent hier