h

Regelzucht

22 juli 2008

Regelzucht

Afgelopen week wandelde ik mee met de Nijmeegse Vierdaagse, vier keer vijftig kilometer: dat is niet alleen topsport daarvoor moet je ook een beetje gek zijn, ik geef het gelijk toe! Maar als we dat evenement en dan bedoel ik met name het wandelen, leggen naast de uitgangspunten van onze partij kan ik niet anders dan vaststellen dat de dagelijkse wandelingen prima de menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid van mensen en solidariteit stimuleren.

Column door Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

Volslagen vreemden lopen gezellig babbelend enkele kilometers met elkaar op, mensen die in de problemen komen worden door de hele meute meegezeuld naar de eindstreep voor die dag, soms letterlijk en soms symbolisch. Maar wat vooral opvalt is dat je met gemak 40.000 mensen met hetzelfde doel op pad kunt sturen zonder dat er noemenswaardige incidenten plaatsvinden.
Samenleven met een gezamenlijk doel is blijkbaar helemaal niet zo moeilijk, zelfs als de geest en het lichaam op de proef worden gesteld.

Hoe anders gaat het deze week weer met de landelijke en lokale politiek.
Je zou soms willen dat al die politici elkaar eens door een wandeling van vijftig kilometer zouden moeten helpen. Want als je als Kamerlid van het CDA, afkomstig uit het Limburgse en luisterend naar de naam Koopmans persoonlijk een missie gaat ondernemen naar Frankrijk om te beoordelen of de ganzenlever wel of niet diervriendelijk wordt opgekweekt valt er wat uit te leggen.

Wat wil het geval: De Partij voor de Dieren had de moed gehad om diezelfde ganzenlever van het menu van het restaurant in het Kamergebouw af te laten halen. Dat kan natuurlijk niet en als rechtgeaarde Bourgondiër trok Koopmans daarop naar Frankrijk, misschien ooit eens iets gehoord van een partij (SP) die roept: “zonder onderzoek geen recht van spreken!”. Maar Koopmans kwam terug met de conclusie dat het allemaal wel mee zou vallen, en hij zich ging inzetten om de ganzenlever weer op de menukaart te krijgen in Den Haag.
Nee beste vrienden dit is geen grap en ook geen sprookje; dit verhaal haalde echt de kranten deze week. In plaats van zich druk te maken over de toestand van het land en te zorgen dat we het hier allemaal net even iets leuker krijgen maakt Koopmans zich druk om de menukaart in het Kamergebouw!

En dan die andere regelzucht hier lokaal in onze toch mooie gemeente Venlo.
We hebben hier ook evenementen, wel niet met de omvang Vierdaagse maar Free Funk en de feesten op het Nolensplein zijn toch goede Venlo-promotie naast de Venloop en de Parkfeesten. Maar bij feesten hoort ook herrie en klagende buren. Ja dat klopt, dat gebeurt, en als gemeente geef je volgens mij ook vergunningen af om dit soort activiteiten te houden. En die vergunning is er niet alleen om toestemming te geven maar voor de gemeente ook een middel om verschillende activiteiten een beetje te verdelen over de stad zodat niet doorlopend dezelfde mensen geluidsoverlast hebben.
Maar goed, de gemeente moet blijkbaar ook een vuist laten zien in de vorm van handhaving en dus kreeg Free Funk een boete van 5.000 euro omdat de geluidslimiet was overschreden. Let wel de boete komt van dezelfde gemeente die er voorstander van is om twee snelwegen door de bebouwde kom te gaan leiden! Ik zie het helemaal voor me, laatste nummer uitzinnig publiek en ergens aan de zijkant staat een ambtenaar te meten hoeveel decibellen in zijn metertje komen. En ja bingo: teveel! Dus gelijk een vette boete!

Hetzelfde verging het de feesten op het Nolensplein maar daar kwam men weg met een waarschuwing. Dus dames en heren, volgend jaar in Venlo, Free Funk met een geluidsreglement, u wordt verzocht zachtjes te juichen en vooral niet mee te zingen. De drummer van de band dient zijn drumstokken te omwikkelen met doekjes zodat het geluid enigszins gedempt zal worden. En alle gesprekken die gevoerd worden dienen op gedempte toon plaats te vinden.

Ik word pissig als ik dit soort onzin hoor! Laten we toch vooral trots zijn op zaken welke structureel en relatief kleinschalig Venlo op de kaart zetten. En als er dan eens per jaar enkele dagen voor een deel van de stad geluidsoverlast is mag daar dan begrip voor worden gevraagd? We hebben in dit land de afgelopen jaren met de regelzucht de gezondheidszorg, het onderwijs, de horeca en de veiligheid vakbekwaam om zeep geholpen, laat de gemeente dit nu niet op kleine schaal ook gaan doen.

Kortom: even een oproep aan cultuurexpert Freij: “Kom in de benen en trek die onzinnige boete in, als je je ook maar enigszins druk maakt om het imago van Venlo, laat dan nu zien dat het je serieus is!”
Volgens mij zijn deze feesten namelijk veel belangrijk dan een veel te duur betaalde en al bij voorbaat mislukte promotie van het imago van Venlo onder de noemer Venlove……

Column door Ton Heerschop, penningmeester SP Venlo

U bent hier