h

Jan die gaat en Rita zwaait haar intimi uit

18 juni 2008

Jan die gaat en Rita zwaait haar intimi uit

Je zou verwachten dat in de komkommertijd de prestatie van het Nederlands elftal zo ongeveer de belangrijkste zaak was die er speelde. En dan komt het bericht dat Jan Marijnissen zal aftreden als fractievoorzitter van de SP. Schrik je daarvan? Tsja sommige leden wel blijkbaar want al snel kreeg ik e-mails binnen.

Column door Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

De een had vragen of er nu een nieuwe tijd aanbrak, de ander had de behoefte contact te zoeken met Harry van Bommel en nu met een aantal lokale leden te delen dat waarschijnlijk Agnes Kant de fractie zou gaan leiden, om eraan toe te voegen dat er weinig veranderde omdat Jan nog altijd partijleider zou blijven. Ik schrok eerlijk gezegd van deze toch wat overtrokken en onvolwassen reacties.
Want degene die onze partij een beetje kennen weten dat Agnes Kant in het recente verleden al waargenomen heeft als fractievoorzitter. Verder is het geen vreemde zaak dat Jan Marijnissen partijleider blijft anders had hij daar al een keuze in gemaakt bij zijn herverkiezing tijdens het laatste congres in november. Nee beste vrienden ik begrijp de keuze van Jan en de vervolgstappen wel, het is zoals Jan al aangaf: de SP is groot geworden.

Maar een dag na de commotie is er al weer een ander tafereel dat de aandacht trekt. Rita Verdonk heeft problemen met een van haar adviseurs. En daar waar de SP constructief bezig gaat met de opvolging van Jan, barst in het kamp van Rita de spreekwoordelijke bom. Ik had al bijna het bier koud gelegd en de chips gepakt om op de TV weer eens stevige LPF-achtige taferelen te zien. Maar moet ook eerlijk toegeven dat het EK nu eenmaal veel interessanter was dan de interne strubbelingen van TON.
Want de manier waarop vanuit Rita haar voormalig adviseur Sinke al voor er nog maar iets bekend is affakkelde geeft weer eens aan wat voor walgelijke persoonlijkheid ze is. Via de media pleegt haar manier van “nieuwe politiek” karaktermoord zonder dat de ander daar ook maar iets tegen in kan brengen.

Nu zal er vast wel iets gebeurd zijn, zelfs onze afdeling heeft wel eens leden die zich weinig correct gedragen. Maar iets dergelijks via de media spelen is laag. Het is niet eerlijk voor de persoon die het doelwit is van een dergelijke aanval, maar het zegt ook genoeg over de eigen moraal van een partij. Zelfs toen Statenlid Yildirim vorig jaar zich niet aan de partijregels wenste te houden heeft de SP ook de bal niet gespeeld via de media (Yildirim zelf trouwens wel).
In het verleden gingen ook andere partijen over het algemeen niet met modder smijten naar leden die blijkbaar zich niet langer konden vinden in de uitgangspunten van de partij of wiens ambitieplafond naar hun mening te snel bereikt was. En laten we eerlijk zijn, dergelijke zaken gebeuren in iedere vereniging. Uitzondering op de norm was natuurlijk het experiment dat LPF heette, en nu dus TON.

Als mevrouw Verdonk spreekt over het Trots zijn Op Nederland hoop ik dat ze beseft dat ze niet voor mij spreekt. Ik heb dan ook een gratis advies voor haar: verander de naam in Trots op Rita, TOR klinkt leuk in het Duits, geeft in ieder geval het idee dat je een doel hebt. Daarnaast is het wat minder belastend voor mij en mijn voornaamgenoten. En als laatste geeft TOR ook aan wat deze beweging feitelijk is, een hinderlijk aanwezig weinig verheffend wezen wat we het liefst zo snel mogelijk het huis uit werken.

Maar goed Rita is er voor Rita zullen we maar zeggen en de SP is er voor u. Over enkele weken is alles weer overgewaaid en staat in plaats van Jan waarschijnlijk Agnes de fractie aan te voeren. Niets mis mee lijkt me zo. En wat Jan betreft, een saluut voor de manier waarop hij de menselijke maat in het Haagse onder de aandacht heeft weten te brengen is meer dan op zijn plaats.

Ton Heerschop is penningmeester van de SP Venlo

U bent hier