h

Blariacum baeregood?

23 juni 2008

Blariacum baeregood?

Vandalisme en fik in het Blariacum, dus neermeppen die stapel stenen? Sloop van een relatief jong gebouw met heel veel herinneringen voor heel veel Blerickenaren en met als doel daar snel weer woningen op te poten voor geldelijk gewin? En het gebrek aan goede jeugdfaciliteiten dan? De oude buurthuizen, waar er nog geschoolde jongerenwerkers rondliepen die gewoon een salaris kregen, zijn net als zo vele wijkvoorzieningen "wegbespaard". Soms denk ik, dat we tóen rijker waren dan nu...

Anonieme column, schrijver is bekend bij de redactie

Mij gaat de sloop van dit nog relatief jonge gebouw persoonlijk zeer aan het hart. Ik weet nog dat deze, mij dierbare school van HAVO-VWO uitgebreid werd, toen wij in 1977 nog in het kippenhok zaten te wachten tot we daarheen konden. Het kippenhok was een houten dependance, een soort van containerbouw. Ik vond het een mooie school, weliswaar grijs maar wel open, met een mooie open entree, twee gezellige aula's, ruime galerijen, gymzaaltjes, gloednieuw toen nog, inpandig, alles in huis en toch niet zo'n *blok beton* zoals Den Hulster bijvoorbeeld nu is. Met maar liefst twéé mooie grote binnenplaatsen voor buiten pauzeren, iets wat bij de nieuwe "UFO" onmogelijk is: het is daarbuiten voortdurend "vol", dus even een luchtje scheppen of balletje trappen is er niet bij voor de meesten.

Vóórdat HAVO-VWO werd samengevoegd met het huidige VMBO, toen het één groot "Blariacumcollege" werd ineens, wist niemand die niet zelf op die school zat of erop gezeten had, waar het lag... denk ik. Wij wisten, omgekeerd, ook amper waar die andere Blerickse scholen lagen tenzij je daar vriendjes had of typlessen volgde. Hier was namelijk nooit ellende. Nooit stenen door de ruit, geen gokken op school, hooguit een enkeling die stiekem achter de school stond te roken in de pauzes. Geen brandstichtingen, geen vernielingen, geen buitensporig onaangepast gedrag. Volgens mij waren de schorsingen in een jaar op één hand te tellen.

Geen jongens die je van de fiets probeerden te slaan zoals gebeurde bij mijn dochter op haar eerste kennismakingsdag voor het volgend jaar, door VMBO-ers inderdaad. Noem het een braaf, suf schooltje toen. Maar we waren er gelukkig, en veilig, niet anders dan thuis. Toen moest het ineens allemaal anders, moest het één groot college worden, moesten de technieklokalen door àlle schooltypes gebruikt kunnen worden uit economische overwegingen, en was het lopen van het ene naar het andere gebouw te lastig ineens.

En nu dan, onze Blariacum-UFO. Mijn zoon heeft er niets mee. In de aula zitten als VWO-er met een boek in je handen, is volgens hem spelen met je leven. De bouw is zó gerealiseerd, dat de technieklokalen om veiligheidsredenen uiteraard beneden zijn, met als gevolg dat HAVO- en VWO-leerlingen zich gedwongen weten letterlijk op de VMBO-ers neer te kijken. Zij zullen "die gasten van 'daarboven' worden, de VMBO-ers die van 'daar beneden'. Upstairs, downstairs. En wat precies moet dit bevorderen? Onderling begrip? Gaat heen, dit werkt een eventuele tweedeling alleen nog maar meer in de hand.

Ik had wel al geruchten over sloop gehoord, wethouder Testroote wil er nu zelfs vaart mee maken lees ik in de krant (snel, voordat de SP zich ermee bemoeit!... hoor ik hem denken...). Natuurlijk, woningcorporatie Antares heeft er woningen neer te zetten. Er moet geld verdiend worden en sja, bij deze mate van verloedering, die min of meer in de hand is gewerkt toen het gebouw werd opgegeven, gaan zelfs de buren klagen, daar kan je op wachten.

Ik zal niet de enige zijn die zich als oud-leerling afvraagt of dit gebouw niet nog een leuke bestemming had kunnen krijgen op de ene of andere manier, maar ik realiseer me dat de teloorgang al te ver heen is. Misschien kan ik best vrede hebben met de sloop als er iets goeds in de plaats zou komen in plaats daarvan. Tenslotte hebben we de foto's nog.

Maar woningen op die plek alweer? Waar blijven de jeugdhonken voor onze jongeren, een leuk multifunctioneel centrum waar jongeren zich op allerlei manieren kunnen amuseren onder toeziend oog van bevoegde jongerenwerkers, zodat de kans op criminaliteit vermindert? Met een sportveldje met *gras* direct bij dat centrum. Zó nodig in onze Blerickse buitenwijken, waar de jongeren niet weten waar ze het zoeken moeten qua vertier en zelfs het "rondhangen" an sich al als bedreigend wordt ervaren! Als je dan een hoop geld wil uitgeven aan nieuwbouw, doe het dàn voor deze jongeren die met een béétje meer discipline en sturing, en véél meer fysiek sport en spel begeleid zouden kunnen worden naar een zinvolle toekomst?

"Ons Huis" in de Smeliënstraat, al jaren een leegstaand gebouw, wordt óók al aan de woningbouw opgeofferd. Hiep hiep hoera, de gevel wordt gespaard, lees ik. Goh, waar kennen we dat van. Om de schijn te wekken dat er *iets* van wat er vroeger beter was dan nu, bewaard blijft. Wat hebben we leuke tijden gehad als kinderen daar in "Ons Huis", met kindervakantiewerk bijvoorbeeld. Bij vies weer konden we daar binnen altijd heerlijk spelen. Ik hoorde daar voor het eerst popmuziek uit de speakers knallen. Er was een prachtige grote zaal met een podium waar geregeld optredens waren. Ik herinner me nog dat 'The Nits' daar optraden, en dat wij als kinderen stiekem de deur opentrokken en probeerden mee te luisteren.

Maar er zijn geen buurthuizen meer. De jongeren hangen alleen nog maar op straat, waarschijnlijk omdat wij niet de moeite hebben willen nemen, om te leren gaan met jongeren die uit andere culturen komen. Naast het feit dat heel het jongerenwerk is wegbezuinigd. Een tijdje heeft er nog een protestantse geloofsgemeenschap ingezeten als ik me niet vergis, tot het gebouw al zover heen was dat er geen redden meer aan was. De leegstand leidde tot het ingooien van ruiten, en de neerwaartse spiraal zette zich voort.

Ik beweer niet, dat alles bewaard moet blijven als het niet goed meer is. Maar behoud dan die gevel en bouw er een fatsoenlijk nieuw buurthuis, in plaats van wéér nieuwe huizen en flats te bouwen voor gezinnen, waarvan de kinderen straks alleen nog maar hangend op straat met elkaar praten, en gezellig samenzijn alleen nog maar plaatsvindt via de beeldschermen van playstation en Wii online...

De schrijver is bij de redactie bekend.

U bent hier