h

SP steunt stakende buschauffeurs

14 mei 2008

SP steunt stakende buschauffeurs

14-05-2008 Veolia staking1De komende tijd ligt het busvervoer in Limburg plat. De chauffeurs van het streekvervoer staken voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Omdat de SP de chauffeurs in hun strijd steunt, hebben we vandaag samen met Statenlid Thijs Coppus een bezoek gebracht aan de garage van Veolia in Venlo.

De chauffeurs voeren actie voor een goede cao. Ze knokken voor een loonsverhoging van 3,5%, afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs (en passagiers), een betere beloning van jonge chauffeurs en dat werknemers hun doorbetaalde pauze houden en ontziemaatregelen voor oudere werknemers blijven bestaan. De werkgevers willen daar niet aan.

Voor werkgevers is het niet interessant om te investeren in fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor haar personeel. Sinds de verzelfstandiging van het openbaar vervoer staat het maken van winst op de eerste plaats.

14-05-2008 Veolia staking2

Goed openbaar vervoer is belangrijk voor alle Limburgers. Zowel in de stad als op het platteland moet het gemakkelijk zijn om de bus te nemen. Door de aanbestedingen en de invoering van de marktwerking, zijn busmaatschappijen ver onder de prijs gaan zitten om de gebiedvergunning binnen te halen.
Door de stijgende brandstofprijzen, hogere loonkosten en een lagere uitkering van de overheid, komen deze bedrijven nu in de problemen en moet er worden gesneden in de arbeidsvoorwaarden en de dienstverlening. De medewerkers en de reizigers zijn hiervan de dupe.

23-05-2008: Vrij baan terugdraaien marktwerking openbaar vervoer
18-04-2008: Onderzoek SP: openbaar vervoer minder betrouwbaar door marktwerking
18-04-2008: Het rapport ‘Komt de bus wel zo?'
14-05-2008: Limburgse Statenfractie SP steunt stakende chauffeurs van Veolia

U bent hier