h

column: Bruls is boos...

17 april 2008

column: Bruls is boos...

Woensdag 16 april stond deze kop te lezen op pagina 13 van Dagblad de Limburger. U weet, ik ben geen grote fan van onze burgemeester, dus altijd aardig om te lezen waar onze eerste burger zich nu druk over maakt. Na het lezen van het verhaal was er inderdaad iemand die boos was, heel erg boos wel te verstaan! Die iemand was ik zelf!


    Column door Ton Heerschop

Want op wie was burgemeester Bruls boos? Op de vice-rector van het bejaardenhuis St. Gregor. Op zich is een CDA-burgemeester die zich boos maakt over een kloosterorde eerder amusant, maar deze situatie was anders.

Wat was het geval. Op donderdag 10 april ontstaat in de vroege ochtend een brand in het Schutterijmuseum dat is ondergebracht in de kloostergebouwen in Steyl. De brand is hevig en omliggende korpsen komen ondersteunen. Volgens Bruls zag hij tot zijn “grote schrik” dat er “geestelijk verwarde” paters werden geëvacueerd per rolstoel. Maar juist Bruls is degene die hier in gebreke is gebleven, want hij is eindverantwoordelijk voor geldende gebruiksvergunningen en brandveiligheidseisen. Sterker, in hetzelfde artikel geeft Bruls toe dat hij sinds 2004 kerken en kloostergebouwen in de gemeente aan het controleren is.

Anders gezegd heeft deze gemeente er “slechts” vier jaar voor nodig om fatsoenlijk in kaart te brengen of kerken en kloostergebouwen brandveilig zijn. Hallo, wakker worden Hubert, kerken en kloosters staan hier al minimaal een eeuw en dan wordt hout best wat droog onder de pannen, als het dan zelfs ontbreekt aan een simpele rookmelder is het gebouw niet brandveilig! Daar hoef je de wetgeving niet op na te slaan, dat kan je gewoon met boerenverstand beredeneren. Maar gelukkig kunnen we het van de positieve kant bekijken; de helft was wel gecontroleerd. Trouwens ook knap dat Bruls op afstand kan beoordelen dat mensen geestelijk verward zijn en niet gewoon in paniek. Misschien toch eens een loopbaanverandering overwegen zou ik zeggen.

Maar manneke Bruls voelt blijkbaar dat er iets moet gebeuren en dat hij een reactie moet geven op de brand. Als een waar leider spreekt hij krachtdadig: “de brandweer gaat handhaven” en “we zijn in gesprek met de roze zusters in Steyl”. Wacht even denk ik dan, de brandweer gaat handhaven? Nee, de gemeente moet handhaven. Dat zij die taak heeft neergelegd bij de brandweer is prima, maar het is de gemeente die dient te handhaven en niemand anders. Dus dat tromgeroffel kan gelijk retour naar het stadskantoor en aan het werk dames en heren!

Ander puntje, “we zijn in gesprek met de Roze Zusters”, laat ik nu toevallig weten dat inderdaad een tijd geleden een poging is geweest om van deze zusters een stuk grond te kopen ten behoeve van een fietspad langs de Maas. De zusters wilden niet en nu ineens duiken ze op in dit bericht terwijl ze niet direct een betrokkene zijn. Maar goed we mogen natuurlijk niet in complottheorieën vervallen.

En dan eens kijkende vanuit de gebruikers van de panden, de paters en zusters in Steyl. Of we willen of niet, zij maken deel uit van het cultureel erfgoed van de gemeente Venlo. En de directe aanval van Bruls op de vice-rector is helemaal ongepast. Hij beschuldigde deze, nog niet zo gek lang in het klooster aanwezige pater, van het schenden van afspraken. Maar heeft meneer Bruls daar ook bewijzen van? Kan hij aantonen dat de situatie bekend was bij de controlerende instantie?
Zo niet, dan was er een gebrek aan handhaving, dus een verantwoordelijkheid van Bruls zelf!
Zo ja, waarom is er dan geen alternatieve oplossing gevonden voor onderdak van de paters in huis St. Gregor?!?

Het artikel maakt duidelijk dat de gemeente kennis had van het vertrek van de paters deze zomer.
Kortom, Bruls zijn verwijt slaat in het geheel nergens op. Hij verwijt anderen het niet houden aan afspraken, terwijl hij nota bene zelf verantwoordelijk was voor de handhaving en daarin blijkbaar is gefaald.

Het is wederom een sterk staaltje van een hol vat, klinkt goed en vooral hard maar zonder inhoud. Ik stel voor dat het eerste wat we doen als we mogelijk over anderhalf jaar in de raad zitten, is het geven van de cursus: ‘hoe zorg je voor een goede opvang van je burgers na een schokkende gebeurtenis’.

We geven de eerste lessen gratis:
1) Zorg voor begrip en uit geen verwijten;
2) Verlies je niet in het wijzen naar een schuldige, laat dat vooral over aan deskundige onderzoeksbureaus;
3) Kijk waar vergelijkbare risico’s zich voordoen en los ze op!
En als daar geld voor nodig is heb ik nog een paar ideeën, ik geloof dat ze iets te maken hebben met het niet uitvoeren van nog meer idiote toestanden als die holle kies langs de Maas waar we in de toekomst een boulevard mogen verwachten.

En dan nog even voor onze burgemeester: Beste Hubert, bovenstaande werkinstructie was geheel gratis. Wij houden ervan als dingen beter gaan in Nederland en vooral als burgers dan weer een beetje vertrouwen krijgen in de politiek. Wil je meer weten, bel ons gerust we hebben best wel wat meer ideeën en best wel wat kennis in huis.
We zijn niet boos op je hoor, wel een beetje teleurgesteld. Maar gelukkig hebben we ook de cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gehad. Binnenkort geven we die zelf ook, zo ongeveer rond november volgend jaar hebben we een paar speciale cursusavonden voor teleurgestelde politici. Je kunt gewoon binnenlopen en met ons praten, hoeft niet perse via de pers even googlen en je vindt ons. We spreken elkaar oké? Ondertussen niet al te veel uithalen als de bal hard kan terugkomen!

Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

U bent hier