h

Reportage Netwerk: luchtvervuiling zeer schadelijk voor de gezondheid!

3 juli 2007

Reportage Netwerk: luchtvervuiling zeer schadelijk voor de gezondheid!

Deze week is het de Week van het Klimaat. In de tweede reportage in het kader van de Week van het Klimaat gaat het televisieprogramma Netwerk in de uitzending van vanavond naar Rotterdam Overschie. De bewoners van die wijk hebben last van luchtvervuiling. Overschie wordt namelijk omringd door de A13, Rotterdam Airport en het Botlekgebied. Een huisarts doet momenteel onderzoek naar longaandoeningen bij wijkbewoners.

Vanwege de luchtvervuiling verlaagde Verkeer en Waterstaat een aantal jaar geleden al de maximumsnelheid op de snelweg bij Overschie. Omdat daar nu een maximumsnelheid geldt van 80 kilometer per uur, is de luchtvervuiling met 10 tot 20 procent gedaald, volgens onderzoekers van TNO.

Vandaag werd door minister Camiel Eurlings (CDA) bekend gemaakt dat hij nog steeds een voorkeur heeft voor de aanleg van de A74 via de Plateauvariant, maar dat die dan wel aangelegd moet worden voor een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. Dit om de uitstoot van fijn stof te beperken.

Veel inwoners van met name Blerick en Tegelen vechten de aanleg van die weg al enkele jaren met succes aan. Zij denken dat met de samenloop met de A73 vanaf knooppunt Zaarderheiken veel schade aan de gezondheid veroorzaakt zal worden door de luchtvervuiling. Maar liefst vijf basisscholen, een psychiatrisch ziekenhuis, een hogeschool, een druk bezochte speeltuin en ruim 5.500 bewoners bevinden zich op een afstand van 300 meter van de A73/A74 snelwegcombinatie. De SP steunt de bewoners in hun verzet, omdat er een beter, schoner en voor de bevolking veel minder schadelijk alternatief is: de Klagenfurtvariant. Ook hier wonen natuurlijk mensen, maar in vergelijking met de Plateauvariant zijn dat er fors minder: 400. Ook zijn er bij deze variant geen scholen of ziekenhuizen die gevaar kunnen lopen.

U KUNT HIER DE REPORTAGE BEKIJKEN

U bent hier