h

SP vraagt om onderzoek naar technische staat A67 Noorderbrug

4 mei 2007

SP vraagt om onderzoek naar technische staat A67 Noorderbrug

Zijn recente verkeersongevallen veroorzaakt door foutieve constructie? De Socialistische Partij (SP) in Venlo stelt het college van Burgemeester en Wethouders vandaag per brief vragen over de technische staat van de A67-Noorderbrug en of recente verkeersongevallen door fouten in de bouwconstructie zijn veroorzaakt. Ook wil de partij weten op welke termijn de brug eventueel vervangen en verbreed kan worden voor het toenemende vrachtverkeer richting Duitsland en voor de aanleg van de A74 via de Klagenfurtvariant.

De partij schrijft de brief naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf van afgelopen woensdag. Op basis van problemen met de Hollandse Brug (A6) bij het Gooimeer, concludeerde prof.ir. Leo Wagemans van de TU Delft, dat betonnen bruggen in Nederland die tussen 1960 en 1980 zijn gebouwd, onveilig en bovendien niet langer berekend zijn op het huidige aanbod van vrachtverkeer. In het verleden zijn er dramatische rekenfouten gemaakt bij de constructies van dergelijke typen bruggen waardoor asfaltlagen nu na jaren plotseling verpulveren en in levensgevaarlijke kraterlandschappen kunnen veranderen.

De snelweg A67 en Noorderbrug zijn op 17 oktober 1970 officieel in gebruik genomen. De SP wil daarom snel van het College weten of er onderzoek is gedaan naar de technische staat en de constructie van de Noorderbrug en of recente verkeersongevallen veroorzaakt zijn door het toenemende vrachtverkeer waarop de brug mogelijk niet berekend is.

Onlangs sprak de gemeenteraad van Venlo zich uit voor een verbreding van de brug vanwege het toenemende vrachtverkeer richting Duitsland. Mocht de brug verbreed worden dan wil de SP dat rekening wordt gehouden met een aansluiting van de snelweg A74 via de Klagenfurtvariant, nu duidelijk is dat bij de Plateauvariant verkeerde verkeerscijfers zijn gebruikt en die weg daardoor niet aangelegd kan worden.

Brief SP aan burgemeester en wethouders
Artikel Telegraaf: Trucks funest voor betonbrug

U bent hier