h

SP: IJzeren Rijn langs Venlo alleen bij verhuizing rangeerterrein!

18 april 2007

SP: IJzeren Rijn langs Venlo alleen bij verhuizing rangeerterrein!

Ijzeren Rijn1Afgelopen vrijdag was SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer in Venlo voor een actie onder de reizigers van de Veolia-Maaslijn. Na zijn bezoek aan Venlo is Roemer doorgereisd naar Roermond om daar met Milieufederatie Limburg een alternatieve route te bespreken voor de IJzeren Rijn, de spoorlijn die België met Duitsland moet gaan verbinden. Vorige week dinsdag 10 april had burgemeester Bruls van Venlo, hierover ook nog overleg met het SP-Kamerlid in Den Haag.

Deze week dient Roemer in de Tweede Kamer een motie in om er bij verkeersminister Eurlings voor te pleiten een onderzoek te starten naar een alternatief tracé voor de IJzeren Rijn vanuit België. De SP is geen voorstander van het reactiveren van de oude spoorlijn dwars door Weert, Roermond en Nationaalpark de Meinweg richting Duitsland. Bovendien is er nooit onderzoek gedaan naar alternatieven. Zo is de gemeente Venlo bijvoorbeeld van mening dat de IJzeren Rijn langs het A67-tracé (Noorderbrug) aangelegd kan worden, maar stelt hieraan wel de voorwaarde dat het onveilige rangeerterrein hiermee uit de binnenstad verhuist.

De SP Venlo staat niet negatief tegenover de komst van de IJzeren Rijn langs het A67-tracé, als dit betekent dat het rangeerterrein in de binnenstad van Venlo hiermee uitgeplaatst wordt naar een gebied waar weinig of geen mensen wonen en de veiligheid hier bij gebaat is. Hiermee deelt de SP de opvatting van de gemeente. Al jaren wordt Venlo immers bedreigd met het vervoer van gevaarlijke en explosieve stoffen dwars door de bewoonde kernen. De SP pleit er ook samen met omwonenden al geruime tijd voor om het onveilige rangeerterrein te verplaatsen en schreef hierover al in februari 2004 een rapport.

goederenververvoer spoorDe SP Venlo zal de nieuwe ontwikkelingen kritisch blijven volgen. Welke negatieve effecten de komst van de IJzeren Rijn met zich mee zal brengen is nog niet in kaart gebracht. Kamerlid Emile Roemer vraagt dus deze week aan verkeersminister Eurlings om die effecten te onderzoeken, waarna op termijn een goede afweging en een uiteindelijk besluit gemaakt kan worden.

Bericht op landelijke website: Roemer vraagt om onderzoek alternatieven voor IJzeren Rijn
Bericht op website SP Weert: Kamerlid brengt werkbezoek aan IJzeren Rijn

U bent hier