h

Opinie: Waarom de SP niet mag mee doen...

26 maart 2007

Opinie: Waarom de SP niet mag mee doen...

Limburg loves SP7 maart kozen de mensen massaal voor een nieuwe wind, zoals de kiezer dat eerder op 22 november vorig jaar ook al deed. Wat is er gebeurd met de roep om een nieuwe menselijkere en sociale koers? Niets! Nu blijkt in bijna alle provincies de SP doelbewust te worden uitgesloten van regeringsdeelname. Waar is men bang voor? Waarom mag de SP niet bewijzen dat ze kan regeren en graag die verantwoording wil nemen?

Alexander VervoortAfdelingsvoorzitter Alexander Vervoort blikt terug: "Landelijk lijkt een 'fellowship of the ring' gesmeed; een genootschap dat onderling alle macht verdeelt, en kost wat kost weigert om haar populistisch centrumrechtse koers te wijzigen, over de rug van de kiezer. Het veelvuldig gehoorde credo van mensen die zeggen "die politici doen toch wat ze zelf willen", werd werkelijkheid in 'Den Haag' en in de Provincies. De kiezer gaf in het stemhokje tot drie keer toe een duidelijk signaal af naar de heersende machtsorde; maar deze weigert haar oor te luister te leggen bij de wens van de democratie."
Op diverse plekken heeft de SP al bewezen dat men verantwoording kan dragen: in vele gemeenten zit de SP in de coalitie en levert wethouders. Ook het optreden in de oppositie en de ideeën, geven aan dat de SP weet hoe ze moet besturen.

Met enkel de Christenunie als winnende sparringpartner tussen de twee grote verliezers PvdA en CDA, werd een kabinet gevormd, door de SP vrijwel meteen uit de informatieronde te zetten. CDA wil per sé niet met de SP in zee, en de PvdA kreeg slappe knieën en koos eieren voor haar geld "dan maar met de CU, die zijn toch ook een beetje sociaal?", leek de PvdA te zeggen. Vervolgens begon het grote jokspel waarin de waarheid soms hele vreemde wendingen kreeg; steeds opnieuw werd het CDA/PvdA verhaal aangepast aan de reactie van de SP.

Vervoort: "Men ziet nu in Limburg en in andere provincies hetzelfde gebeuren. CDA gaf tevoren al te kennen niet met de SP te willen samenwerken, wat de verkiezingsuitslag ook zou worden. Na 1 aftastend gesprekje en een debat met alle partijen, trok CDA al de conclusie dat er met de SP niet zou zijn samen te werken op basis van enkele dubieuze argumenten gebaseerd op los zand." Ook in Limburg sloeg het angstzweet toe bij de PvdA. "De PvdA speelt in de onderhandelingen een vreemde rol. Tijdens de verkiezingscampagne gaf ze aan graag met de SP in zee te gaan, maar na de felle sneer van het CDA trekken ze de keutel weer in. Ze lijken er bang voor te zijn dat ook de PvdA door CDA buitenspel wordt gezet en genoodzaakt wordt tot oppositievoeren; iets wat ze niet schijnen aan te kunnen. Bang dus dat er (hoe verassend) een coalitie CDA-VVD uit zou rollen, liet de PvdA de SP keihard vallen omwille van haar machtsbehoud.", aldus Vervoort.

Volgens de Venlose SP-voorzitter zal de 'coalitie CDA-PvdA in wording' geen lang leven beschoren zijn: "In de vorige coalitie gaven CDA en VVD telkens flink af op de PvdA, en stuurde men doelbewust af op een breuk. Dat deze ramkoers niet doorging kwam denk ik doordat men bepaalde projecten graag voor de verkiezingen er doorheen wilde jagen, en nieuwe coalitie- onderhandelingen zou dit streven onnodig vertragen. De slechte peilingen en imago speelden ook mee, zeker in aanloop naar de verkiezingen van maart en november 2006. Men koos eieren voor haar geld en zette de rit door." "Nu zie je dat opmerkelijkerwijs het CDA de VVD buitenspel zet, en men de PvdA als partner wil, waarschijnlijk om haar sociale gezicht van enige glans te voorzien. Met de SP erbij had het CDA echt kunnen laten zien dat ze een sociaal en menselijk hart heeft. Dat blijft nu in twijfel, en men heeft vier jaar de tijd om de mensen te overtuigen. Maar ik ken de partijen goed genoeg om er vanuit te gaan dat dit oppervlakkig blijft, en daardoor de groei van de SP door zet.", aldus Vervoort.

"De schofferende, schandalige, arrogante en buitensluitende opstelling van het CDA, zorgt er voor dat de SP buiten de boot valt. Maar moet de SP dit zomaar accepteren? De VVD bevalt het ook niet om langs de lijn te blijven staan en opperde vaker om eens een coalitie zonder het CDA te proberen. Misschien dat SP, VVD en andere partijen (ook PvdA) elkaar kunnen vinden in een tegenaanval, en samen een coalitie kunnen smeden, zonder het CDA. Ik ben er erg voor om dit te proberen, vooral om het CDA te wijzen op haar verantwoordelijkheid naar de kiezer, af te straffen voor haar 'we rule this country'-mentaliteit, en dus te verwijzen naar de bankjes van de oppositie.", vindt Vervoort.

Vervoort: "De gevestigde machtswellustelingen maken een grote fout door de SP buiten elke coalitie te willen houden. Dit is koren op de molen van de onvrede onder de mensen; deze zullen volgende keer opnieuw massaal de SP verkiezen boven de zittende partijen. De SP zal doorgroeien, de PvdA opslokken en de tweede partij zijn. Men kan het niet maken om deze signalen te blijven negeren: de SP wil en kan regeren! Het kan beter, menselijker en socialer, ook in Limburg; maar niet als men de SP doelbewust er buiten laat."

Nu de SP-Statenfractie niet gaat meeregeren, gaat ze niet bij de pakken neerzitten en komt de SP met alternatieven om mee aan de slag te gaan. De komende tijd gaat de SP dan wel in de oppositie, maar wel echt vooruit, de straat op, met een actieve fractie.

Prikkelend bedoelde persoonlijke visie van Alexander Vervoort (afdelingsvoorzitter SP Venlo).


Meer informatie over het verloop van de coalitieonderhandelingen:

SP-Statenfractie: "Handelswijze CDA bij formatie schandalig".

Beschouwing partijsecretaris Hans van Heijningen: "SP buiten meeste coalities gehouden, maar zeker niet aan de zijlijn".

Weblog Jan Marijnissen: "Meer nieuws uit de provincies".


U bent hier