h

SP actie 'Grijs op Reis' tijdens Najaarsmarkt in Belfeld

10 september 2006

SP actie 'Grijs op Reis' tijdens Najaarsmarkt in Belfeld

Vrij op Reis voor Grijs! Zondag 10 september was de SP Venlo te vinden op de Najaarsmarkt in Belfeld. Hier werd wederom aandacht gevraagd voor de landelijke campagne 'Grijs op Reis.' Om aandacht te vragen voor gratis openbaar vervoer voor ouderen. Passanten konden steun betuigen door hun naam op een bouwsteentje te zetten. Onder het motto: "samen bouwen aan het openbaar vervoer" vormden de stenen samen een snel groeiende muur.

 gratis openbaar vervoer ook voor Belfeldse ouderen! Het is de bedoeling dat alle SP-afdelingen de steentjes verzamelen zodat er uiteindelijk een grote bus of trein mee gebouwd kan worden om bij de politiek in Den Haag gratis openbaar vervoer voor alle 65-plussers te bepleiten.
Met passanten in gesprek
Ook werd er door veel passanten van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun gal te spuien over de kwaliteit van het openbaar vervoer. Er waren veel klachten over de lange wachttijden voor het streekvervoer en de slechte aansluitingen bij het busstation in Venlo. Ook deden een aantal mensen hun beklag over het feit dat er in de avond weinig bussen rijden waardoor ze aangewezen zijn op eigen vervoer: "Ik wil wel met de bus, maar dat gaat niet. Hij rijdt niet op het tijdstip dat ik er gebruik van moet maken. Ik heb nog het geluk dát ik een auto heb en me dat ook financieel kan permitteren, maar ik kan me goed voorstellen dat dit voor veel mensen anders ligt."
Grijs op Reis in actie
Het meest schrijnende verhaal kwam van een oudere mevrouw uit Belfeld die vertelde dat ze naar de verjaardag van haar broer in Velden ging en er ruim 1,5 uur over had gedaan om daar te komen: "Voor de deeltaxi moet ik een uur tevoren bellen en zelfs dan nog komen ze bijna altijd te laat. Vervolgens gaan ze ook nog een hele toer door de gemeente maken om andere reizigers op te halen en af te zetten. Als ik nog kon fietsen had ik dat wel gedaan, maar dat gaat niet meer. Ik ben altijd aangewezen op het openbaar vervoer. Afgezien van de belabberde kwaliteit vind ik dat al erg genoeg!" Niet alleen de prijzen, maar ook de kwaliteit laat dus nog te wensen over. Daarom stelt de SP ook al jaren dat er meer geïnvesteerd moet worden in buslijnen en kwaliteit. Dat geldt uiteraard ook voor de deeltaxi!
Sympathisant plaats handtekening op een bouwsteentje
Het kabinet spreekt van zelfredzaamheid van de oudere mens en medeparticipatie met de maatschappij. De SP weet dat veel ouderen geen gebruik maken van het openbaar vervoer omdat de prijzen zozeer zijn gestegen dat het voor ouderen met een smalle beurs niet meer is op te brengen. Tevens is de toegankelijkheid van bussen en treinen onvoldoende. De ouderen blijven dus thuis en komen daardoor in een isolement terecht. De SP wil een lans breken voor deze doelgroep en voert daarom landelijk actie voor het gratis openbaar vervoer voor ouderen.

SP niet welkom bij Mooi 50+ beurs in Venlo
Ouderenplatform SP

U bent hier