h

Ad Okkerse

06-24193758

Wie is Ad?

Ad is geboren in 1960 in Rotterdam en woont in Velden, Schandelo. Hij heeft een lang verleden als kok en zelfstandig horecaondernemer. Zijn ouders hadden namelijk diverse cafés, hotels en restaurants in Rotterdam en later aan de Algarve in Portugal. Bij diverse daarvan heeft hij gewerkt, zo ook in het familiebedrijf in Carvoeiro (Portugal).

Later heeft hijzelf eetcafé ‘The Inn’ aan het Haagse Westeinde en café-restaurant ‘Het Wapen van Soesterberg’ geëxploiteerd. Ook was hij een aantal jaren chef-kok in het bedrijfsrestaurant van het Haagse stadhuis.

Na een gecompliceerde hernia werd hij eind jaren negentig afgekeurd voor zijn beroep. Daarna heeft hij verschillende en zeer diverse banen gehad. Variërend van manager tankstation tot verkoper lijfrentepolissen. Van 2007 tot 2011 was hij samen met een compagnon eigenaar van een goed lopend gereedschapsverhuurbedrijf in Assendelft.

Van 2016 tot 2020 werkte hij als vertegenwoordiger in kruiden en specerijen. Door het uitbreken van de coronapandemie werd het bedrijf opgeheven. Sindsdien werkt hij ambulant als ZZP’er voor detacheringsbureau CPM. Sinds augustus 2022 bestiert hij een frituur in de binnenstad.

 

Wat doe je zoal bij de SP Venlo?

Van april 2022 tot januari 2023 was ik afdelingsvoorzitter. Ook keek ik daarvoor toen mee bij het raadswerk van de fractie, om te leren hoe de ervaren SP-raadsleden werken en handelen.

Ook ben ik regelmatig bij acties op straat aanwezig om in gesprek te gaan met inwoners. Om te horen wat er goed gaat en wat er niet goed gaat in de gemeente. Heel graag zou ik de SP nog meer zien in het straatbeeld, in meerdere hoedanigheden. Het is een mooie uitdaging om dat verder uit te bouwen.

 

Wat zijn je hobby’s?

Sport kijken in het algemeen en voetbal in het bijzonder is mij met de paplepel ingegoten. En hoewel fanatiek voetbalfan, betrap ik mijzelf erop dat ik steeds meer weerstand en aversie voel tegen het almaar verder commercialiseren van deze sport en het onsportieve gedrag van spelers. Verder verslind ik boeken; thrillers en historische romans.

 

Wat zijn je idealen, waar wil je je voor inzetten?

Een rechtvaardiger beleid. Op alle fronten. Betaalbare woningen, vooral voor mensen met lage inkomens. Ook zij hebben volledig recht op een goede woning die niet de helft of meer van hun zuurverdiende centjes opslokt.

Bestrijding van armoede. Dus betere CAO’s voor de laagbetaalde jobs. Bestrijden van flexwerk waardoor mensen soms wel tot vier banen tegelijk hebben zonder enig perspectief op een vaste aanstelling, en dan nog rond het bestaansminimum aan zitten.

Door bovenstaande idealen te realiseren zou het bestaan van voedselbanken moeten ophouden. In een land met zoveel welvaart vind ik het meer dan een schande dat deze bestaan. Het voelt heel slecht dat mensen afhankelijk worden gemaakt van ‘afdankertjes’ van anderen. Mede door meer dan tien jaar liberaal beleid ontstaan en verergerd, wat neerkomt op graaien en pakken wat je pakken kan, en nul solidariteit.

 

Wat vind je thuisfront ervan dat je je voor de SP inzet?

Hoewel het thuisfront naast het dagelijkse nieuws de politiek niet volgt, steunt zij mij van harte en volledig. Waarbij mijn partner wellicht hoopt dat ik al mijn commentaar voor het politieke werk bewaar en haar er niet mee lastig val.

 

Zit politiek in je familie?

Ja en nee. Op verjaardagen vroeger kon het er hard aan toe gaan. Men was behoorlijk fanatiek aan diverse zijden van het politieke spectrum. Mijn opa kon prachtige verhalen vertellen over de bittere strijd voor betere rechten van (vooral) havenarbeiders uit mijn geboortestad. Over solidariteit en rechtvaardigheid. Die verhalen zijn mij altijd bijgebleven en hebben mij ook gevormd.

 

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Ik was altijd een groot bewonderaar van Jan Marijnissen. Niet eens zozeer zijn boodschap maar meer nog zijn gepassioneerde betogen, zijn oprechte boosheid en zijn ongelooflijke energie. Een begenadigd spreker en iemand die ultiem integer is. Dat soort mensen zijn echt een zeldzaamheid. En al helemaal in de politiek. Door hem ben ik mij meer gaan verdiepen in de SP.

Dochter Lilian vind ik een zeer waardig opvolger. Zoals er heel veel goede mensen de SP vertegenwoordigen. Jammer dat het landelijk nog niet zo doordringt dat de SP hard nodig is om zaken te veranderen.

 

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

Da’s een hele lastige maar, al was het niet mijn politieke kleur, vond ik Pim Fortuyn een kleurrijk uitgesproken persoon waar politiek Nederland totaal geen vat op had en waar men zich totaal geen raad mee wist. Hoe hij problemen durfde te benoemen in een tijdperk dat weinigen dat deden, met humor en uitdagend, was een verademing. Hoe hem het zwijgen is opgelegd vind ik een historisch en meer dan schandalig drama. Een politieke moord die Nederland sterk heeft beïnvloed en niet ten goede deed veranderen.

 

U bent hier