h

Politieke alliantie tegen reactivering Vliegbasis de Peel

6 maart 2024

Politieke alliantie tegen reactivering Vliegbasis de Peel

Vandaag stuurden we een brief naar alle fracties in de Venlose gemeenteraad, om samen met de SP een front te vormen tegen het openen van een straaljagerbasis bij Venray. Omdat die lawaaierige vliegtuigen ook boven Venlo voor de nodige overlast gaan zorgen.

 

Zoals misschien bekend is het Ministerie van Defensie aan het overwegen om Vliegbasis De Peel te reactiveren voor het plaatsen van F16’s en F35’s. Juist de moderne jachtvliegtuigen maken nog meer kabaal dan degene die ze gaan vervangen.

Een ontwikkeling die wij als SP samen met vele anderen zoals omwonenden, ondernemers, actie- en natuur- en milieugroepen onwenselijk vinden. De natuur in De Peel is al heel kwetsbaar en kan niet nog meer belast worden.

Mogelijke heropening van de luchtmachtbasis leidt tot overlast voor mens en dier, en brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze bezorgdheid blijkt ook uit de in totaal 2.100 zienswijzen die bij Defensie zijn ingediend naar aanleiding van hun uitbreidingsplannen in Nederland.

 

 

Redenen genoeg voor de SP om het verzet tegen reactivering van Vliegbasis De Peel te steunen. Wij hebben met meerdere van deze groepen, die allemaal hun eigen achterban vertegenwoordigen, contact om te kijken waar men qua ondersteuning behoefte aan heeft. Hieruit is naar voren gekomen dat deze groepen zich zelf al goed georganiseerd hebben en veelvuldig onderling contact hebben en samenwerken.

 

Ze geven ook aan dat ze onafhankelijk willen blijven en zich niet willen koppelen aan één politieke partij maar dat ze wel geholpen zijn met een politieke alliantie die samen met hun deze strijd wil voeren. Dat is de reden dat we aan de raadsfracties in Venlo onze brief stuurden. Die brief is door de SP ook in andere gemeenten in Noord-Limburg, Brabant en naar de provincie Limburg gestuurd.

 

 

Onze belangrijkste vraag aan de gemeenteraadsfracties is of ze willen deelnemen in een dergelijke samenwerking, een politieke alliantie?

We hopen op veel positieve reacties zodat we de betrokken burgers en (belangen)organisaties ook vanuit de politiek kunnen steunen in hun strijd tegen reactivering van Vliegbasis De Peel.

 

U bent hier