h

Solidariteitsactie SP met ziekenhuispersoneel

20 december 2023

Solidariteitsactie SP met ziekenhuispersoneel

Vorige week werd bekend dat VieCuri Medisch Centrum, met ziekenhuizen in Venlo en Venray, dit jaar 6-8 miljoen euro verlies lijdt en de komende jaren 12 miljoen euro gaan bezuinigen. Personeel en patiënten zullen hier waarschijnlijk de dupe van worden. Daarom staat de SP komende zaterdag in Tegelen om steun op te halen voor het personeel. Zij zitten op dit moment in onzekerheid. Hiervoor komt SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Jimmy Dijk, zaterdag naar Tegelen voor een gesprek over het behoud van goede ziekenhuiszorg in de regio. In de winkelstraat vragen we mensen om hun (kerst)boodschap voor het zorgpersoneel op te schrijven en in onze kerstboom te hangen.

 

Vorige week werd bekend dat VieCuri Medisch Centrum, met ziekenhuizen in Venlo en Venray, dit jaar 6-8 miljoen euro verlies lijdt en de komende jaren 12 miljoen euro gaan bezuinigen. Personeel en patiënten zullen hier waarschijnlijk de dupe van worden. Daarom staat de SP komende zaterdag in Tegelen om steun op te halen voor het personeel. Zij zitten op dit moment in onzekerheid.

 

SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jimmy Dijk komt zaterdag naar Tegelen voor een gesprek over het behoud van goede ziekenhuiszorg in de regio.

Jimmy Dijk: “Helaas gebeurt het uitkleden van ziekenhuizen niet alleen in Venlo. Eerder was ik al in Zutphen, Sneek en Heerlen om samen met personeel en patiënten in actie te komen voor behoud van een volwaardig ziekenhuis. Van onze zorg is een markt gemaakt, waarin zorgverzekeraars de baas zijn maar mensen steeds meer zorg uit hun omgeving zien verdwijnen.”

 

“Daarom organiseren we aanstaande zaterdag 23 december een solidariteitsactie op de Kerkstraat in Tegelen. Eerst ga ik daar in gesprek over de strijd voor volwaardige ziekenhuizen in het land. Daarna gaan we samen de winkelstraat op en vragen we mensen om hun (kerst)boodschap voor het zorgpersoneel op te schrijven en in onze kerstboom te hangen. Ook delen we warme chocolademelk uit.”

 

  • Inloop 10.30 uur, bij Brasserie Rach, Kerkstraat 50 in Tegelen (grote gratis parkeerplaatsen op de naastgelegen pleinen).
  • Start 11.00 uur met een gesprek over goede ziekenhuiszorg.
  • 11.30 uur steun ophalen voor het zorgpersoneel in het winkelgebied hartje Tegelen.

 


 

Achtergrondinformatie:

Het VieCuri Medisch Centrum maakte bekend dat er dit jaar 6-8 miljoen euro verlies wordt geleden, en er in de komende vier jaar 12 miljoen euro bezuinigd moet worden. Ze stelt dat dit enerzijds is vanwege de fors gestegen kosten van energie en personeel en de inflatie, en anderzijds omdat het ziekenhuis te weinig inkomsten genereert ‘omdat de vergoedingen van verleende zorg niet evenredig stijgen’.

 

Aangegeven wordt dat men tegen een structureel tekort aankijkt en er door het verloop van medewerkers op kritische functies, vooral operatiekamer personeel, niet de omzet is behaald waar het ziekenhuis op had gerekend. En er daarnaast veel geld uitgegeven wordt aan zeer noodzakelijke vernieuwingen op ICT-gebied, zoals het vervangen van de netwerkinfrastructuur van het elektronische patiëntendossier.

 

We lezen ook dat het VieCuri de afgelopen jaren financieel voor de wind ging en er zowel over 2021 als 2022 een winst van dik 5 miljoen euro werd gemaakt. Het Eigen Vermogen is gestegen tot boven de 80 miljoen euro.

Als gevolg van het nu ontstane verlies moet er echter worden bezuinigd. Er is een vacaturestop afgekondigd en door de het bestuur wordt gesteld dat er ‘efficiënter gewerkt moet worden, zodat er met minder medewerkers hetzelfde werk gedaan kan worden’.
Daarnaast voert het ziekenhuisbestuur gesprekken met zorgverzekeraars en hoopt men in januari afspraken te formaliseren. Waarbij het ziekenhuis er van uitgaat dat de zorgverzekeraars ook financieel bijspringen. ‘Want indien er niet structureel geld bijkomt dan komt de continuïteit van zorg echt in gevaar’, volgens het ziekenhuis.

 

Ontwikkelingen die ons opnieuw grote zorgen baren. De SP heeft hierover dan ook vragen ingediend in zowel de Twee Kamer als in het Limburgs Parlement. Verdere acties zijn in voorbereiding.


 

U bent hier