h

Kinderarmoede: pleisters helpen niet…

20 november 2023

Kinderarmoede: pleisters helpen niet…

Foto: SP-Venlo
Vandaag hing de SP op verschillende plekken in Limburg, zoals in Tegelen, een banner op om aandacht te vragen voor het stijgende aantal kinderen dat opgroeit in armoede. De partij vindt dat de afgelopen jaren vooral pleisters zijn geplakt, in plaats van dat het probleem bij de wortels werd aangepakt. Armoede in stand houden is een politieke keuze, dus ook om die op te lossen.

 

Volgens het Centraal Planbureau groeien er in Nederland dit jaar naar verwachting ruim 230.000 kinderen op in armoede. Dit zijn kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, zich niet kunnen aansluiten bij een sportclub of niet mee kunnen met leeftijdsgenoten als zij leuke dingen gaan doen. Daarbij komen nog de zorgen die zij, bewust of onbewust, van thuis meekrijgen. In hun verdere leven zullen zij continu tegen deze achterstand aanlopen.

 

‘Kansen in het leven zijn nog steeds afhankelijk van de plek waar je wiegje stond’

 

Politieke keuzes
Wat de SP betreft verdient ieder kind dezelfde kansen. Het moet afgelopen zijn met het plakken van pleisters en er moeten echte oplossingen komen voor dit gigantische probleem. Want niemand kiest ervoor om op te groeien in armoede, en kinderen hebben niet eens een keuze! Het zijn politieke keuzes die ervoor zorgen dat kinderen in armoede opgroeien en waardoor de tweedeling stijgt. De kansen die je in het leven krijgt zijn nog steeds afhankelijk van de plek waar het wiegje staat, waarin je als kind wordt gelegd.

 

Foto: SP
 

 

Grote schande
Om de stijgende (kinder)armoede echt aan te pakken wil de Socialistische Partij onder meer dat het minimumloon verhoogt wordt naar 16 euro, omdat op die manier ook de uitkeringen en overige lonen meestijgen.
Daarnaast wil de partij het eigen risico in de zorg afschaffen. En wonen, boodschappen en energie weer betaalbaar maken. Dat doen we door het geld te halen waar het zit.

 

Foto: SP-Venlo

De banner bij A73-viaduct 'Snelle Sprong' in Tegelen, in de rijrichting van Venlo.

 

Jorge Wolters Gregório, als nummer 12 de hoogst geplaatste Limburger op de kandidatenlijst van de SP zegt daarover: "Het is een grote schande dat er zoveel kinderen in armoede opgroeien in een van de rijkste landen ter wereld. Terwijl miljonairs en grote bedrijven hun vermogen zien stijgen, stijgt tegelijkertijd ook het aantal mensen in de armoede. Wat ons betreft moet de politiek ervoor zorgen dat iedereen dezelfde kansen krijgt."

"Wij vinden dat miljonairs, grote bedrijven en mensen met een enorm vermogen moeten bijdragen aan het creëren van kansen voor iedereen door hen meer belasting te laten betalen."

 

Naast Tegelen werden er ook spandoeken opgehangen in Weert, Gennep, Horst aan de Maas, Venray, Roermond, Sittard, Kerkrade, Landgraaf, Heerlen en Maastricht.

 

U bent hier