h

Uitslag is klote maar verklaarbaar

18 maart 2021

Uitslag is klote maar verklaarbaar

De kiezer heeft gesproken en helaas is de uitslag niet zoals we gehoopt en verwacht hadden. Een teleurstelling, maar SP'ers geven niet op! We blijven knokken voor onze idealen, samen met de mensen en voor de mensen die ons de komende jaren hard nodig zullen hebben om Nederland eerlijker en socialer te maken.

 

Nu de stofwolken van de verkiezingen van 15-16-17 maart zijn opgetrokken en de uitslag definitief is, overzien we de gevolgen. VVD werd opnieuw de grootste, D66 en FvD wonnen flink net als enkele nieuwkomers. Felicitaties aan de partijen die wonnen! Wat je ook vindt van hun opvattingen, de kiezer heeft gesproken en daar moeten we het mee doen.

 

Dank aan alle SP-stemmers en iedereen die zich tijdens onze campagne heeft ingezet. We wisten dat het door de coronamaatregelen een bijzonder lastige campagne zou worden. Dat heeft zijn weerslag zeker gehad op de uitslag.

Want wij zijn de partij van de straat en van de actie. Als je dan niet de straat op kunt en mensen kan aanspreken, dan kun je ook moeilijker je boodschap verkondigen.

 

De SP komt in de Tweede Kamer met negen zetels en moest dus vijf zetels inleveren ten opzichte van de uitslag in 2017. Zo’n groot verlies zagen we niet aankomen. Blijkbaar hebben VVD op rechts en D66 op links veel kiezers naar zich toe weten te trekken, en daarmee ook andere partijen ‘leeggegeten’.

 

De in de media opgeklopte tweestrijd tussen VVD en PVV werd er door de kiezer eentje tussen wie de premier mag leveren; VVD (Mark Rutte) of D66 (Sigrid Kaag). Daarmee hebben veel kiezers strategisch en bewust op één van die twee gestemd. Dat heeft de SP, en vele andere partijen, stemmen gekost.

Daarmee worden onze successen in de Kamer, zoals onze strijd voor de zorg en het blootleggen van de kinderopvangtoeslagenaffaire, helaas niet beloond.

 

 

Nu maar hopen dat D66 goed met de bij de SP 'weggehaalde stemmen' omgaat. De uitslag maakt coalitievorming er niet eenvoudiger op. De huidige coalitie (VVD, CDA, D66, CU) kan door maar kent geen meerderheid in de Senaat.

CDA verloor fors maar lijkt nodig voor een meerderheid. CU (dat ook inleverde) kan ingewisseld worden voor een linkse partij maar GroenLinks (dat gehalveerd werd) lijkt geen optie en PvdA (dat met 9 zetels gelijk bleef op hun historische dieptepunt uit 2017) wil alleen aanschuiven met een andere links partij. En daar ligt een kans voor de SP.

Alle potentiële coalitiepartijen zullen hun huid duur verkopen. Als PvdA en SP nodig zijn kunnen zij de nodige eisen stellen om eindelijk met progressieve oplossingen te komen voor de uitdagingen waarvoor we staan.

 

 

Nogmaals dank aan alle kiezers voor jullie stem op de SP! We zullen het vertrouwen niet beschamen. Deze uitslag is nu echt een tegenvaller. Nu balen we maar dadelijk gaan we weer vol aan de bak, met rechte rug en de kop omhoog.

En wie vindt dat de SP beter had verdiend... er is iets aan te doen: wordt nu lid van onze mooie beweging, dan gaan we samen verder bouwen aan iets moois en doen we het de volgende keer samen beter!

 
Bekijk ook:

 

U bent hier