h

Geen Koningsdag maar Woningsdag: Stop de huurverhoging!

27 april 2020

Geen Koningsdag maar Woningsdag: Stop de huurverhoging!

Nederland viert dit jaar geen koningsdag maar woningsdag. Woningsdag zou nog veel leuker zijn als iedereen een goede en betaalbare woning heeft. Afgelopen week viel bij vele huurders in het land de brief voor de jaarlijkse huurverhoging op de deurmat. Vorig jaar had al de helft van de huurders moeite om de huur te kunnen betalen. Door de crisis lopen nu van velen de inkomsten terug en komt er toch nog weer een huurverhoging aan. Is dat gepast?

Tijdens de vele buurtacties die de SP met huurders voert, zien wij dat dit vaak de mensen met cruciale beroepen zijn. Zij werken in de zorg, schoonmaak, supermarkten, distributiecentra en het openbaar vervoer. Belangrijk en zwaar werk tegen een lager loon. Een huurverhoging past daar zeker dit jaar niet bij.

 

Nu de brieven voor de huurverhoging op de mat vallen, roept de SP alle verhuurders van Nederland op om af te zien van de huurverhoging in 2020. Ik steun die actie want ook als wethouder sociale zaken zie ik dat met name huurders momenteel zwaar getroffen worden (woningeigenaren idem), het besteedbaar inkomen neemt af, mensen steken ze zich in schulden, kunnen de vaste lasten zoals huur eigenlijk niet meer betalen.

 

Wil je meehelpen de huurverhoging te bevriezen? Doe mee en ga naar: sp.nl/stopdehuurverhoging

 

Juist in tijden van crisis kan iedereen een helpende hand toesteken. In Venlo doen we dat met veel maatregelen en steunmogelijkheden maar de huurprijzen liggen bij de corporaties en vooral particuliere verhuurders. Het kabinet kan daarop ingrijpen.

 

In de gemeente Venlo rekenen de drie woningcorporaties alleen de inflatie door van 2,6%. “Net als voorgaande jaren wordt daarmee de huur slechts zeer beperkt verhoogd. Dat geldt voor alle huurwoningen.” Daarmee willen ze sociale huurwoningen betaalbaar houden voor mensen met de kleinste beurs. Zo schrijven ze in hun brief en op hun website.

Dit geldt echter niet voor heel het land en daarom is actie noodzakelijk om de huren betaalbaar te houden en huurders niet in financiële problemen te brengen.

 

U bent hier