h

Verslag werkbezoek Denktank aan kweker BioVerbeek

10 januari 2019

Verslag werkbezoek Denktank aan kweker BioVerbeek

Dinsdag 8 januari brachten SP-leden een bedrijfsbezoek aan BioVerbeek in Velden. Georganiseerd door de Denktank van de SP-Venlo en op uitnodiging van BioVerbeek. Dit is een modern en biologisch tuinbouwbedrijf aan de rand van Velden waar men komkommers, paprika's en tomaten kweekt.

 

Tuinbouwbedrijf BioVerbeek in Velden-Oost levert diverse groenteproducten aan natuurvoedingswinkels en supermarkten in binnen- en buitenland (Duitsland, VK, Scandinavië, België).

Er werken 45 mensen in vaste dienst, ook nu in de winter (merendeel komt uit de omgeving van het dorp zelf) en tijdens de zomerpiek werken er 60-70 mensen extra waarvan een groot deel scholieren.

 

 

BioVerbeek heeft sinds enige tijd op eigen terrein ook een voedselbos. Vooral nog 'voor de leuk' maar ook als experiment om te kijken wat er mee mogelijk is en ook aantrekkelijk voor de eigen medewerkers om in hun pauze letterlijk de vruchten/noten te plukken van alles wat er beschikbaar is.

Best bijzonder, nu er enige tijd een discussie loopt om elders in Velden, op de plek van de voormalige basisschool, ook een groot voedselbos aan te leggen.

 

BioVerbeek liet ons zien waar ze voor staan, namelijk voor biologisch telen waarbij oeroude principes verbonden worden met de modernste manier van telen en waarbij de kringloopgedachte leidend is.

 

 

 

Komende jaren wil men van het gas af en toewerken naar energieopwekking door (mest)afval van andere agrarische bedrijven om te zetten in warmte, waarbij de reststof weer pure compost is die zij zelf en andere tuinders kunnen gebruiken voor hun plantenvoeding. Afval wordt zo energie/warmte en weer voedsel, de kringloop is zo rond.

Dit scheelt niet alleen een heleboel afval maar ook 3 miljoen kuub gas die NIET uit de Groningse bodem gehaald en verstookt hoeft te worden en dus ook niet de lucht vervuilt met extra CO2.

 

 

Samen met naastgelegen veebedrijf en loonbedrijf wil BioVerbeek hiervoor op eigen grond een biomeiler-installatie bouwen. De buurt wordt hierin betrokken, de extra transportbewegingen hoeven niet tot problemen te leiden, daarvoor worden afspraken gemaakt.

 

Een bijzonder tuinbouwbedrijf met een mooie biologische visie die men ook wil vertalen in energieslimmer werken.

Het was een aangenaam en leerzaam bezoek waarbij de aanwezige SP’ers het nodige van opgestoken hebben. De Denktank komt elke tweede dinsdag van de maand bijeen. Bij voldoende animo gaan we vaker zulke interessante werkbezoeken organiseren.

 

U bent hier