h

Aanval geopend op groeiende loonkloof met Strijd voor 10

3 maart 2017

Aanval geopend op groeiende loonkloof met Strijd voor 10

Foto: SP
Donderdag 2 maart kwam Tweede Kamerlid Sadet Karabulut naar Venlo om met een goedgevulde zaal in gesprek te gaan over de strijd die de SP is gestart voor een stijging van het minimumloon en uitkeringen met 10 procent. Daarnaast kwamen tal van onderwerpen voorbij, van integratie tot zorg, van werkloosheid tot verbinden, de vragen waren talrijk.

 

Het was een goede opkomst in Gemeenschapshuis De Zwanehaof in Venlo-Zuid.

Sadet Karabulut is in de Tweede Kamer woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staat op plaats 5 van de kandidatenlijst van de SP.

Ze was in Venlo om te praten over de 'Strijd voor 10', onze strijd voor echte banen, lonen 10% omhoog, meer en betaalbare woningen, huren omlaag, minimumloon moet 10% omhoog, net als de AOW en andere uitkeringen.

Ze hield een vlammend betoog en ging in gesprek over alles wat de aanwezigen in de zaal maar wilden weten, elke vraag - hoe lastig soms ook - werd beantwoord.

 

Sadet Karabulut: “De afgelopen jaren hebben juist de mensen met een kleinere portemonnee dankzij het kabinet Rutte-Asscher de rekening van de crisis betaald. Of je nou jong of oud bent, als je het minimumloon ontving of in een uitkering zat, dan betaalde je de rekening.”

“Heeft iedereen moeten inleveren voor de crisis? Niet de rijkste 20 procent ‘vriendjes van Rutte’ (zoals ze zichzelf noemen)! Met de Strijd voor 10 pakken we de ongelijkheid aan. Na de kaalslag van Rutte is het tijd voor de inhaalslag van de SP.”

 

“Daarom moeten het minimumloon, de AOW en de uitkeringen met 10 procent omhoog. Door de verhoging van het minimumloon zullen ook de lonen daarboven gaan stijgen waardoor grote groepen mensen meer te besteden krijgen.”

 

 

Sadet liet zien hoe de inkomens- en vermogensverdeling scheef is gegroeid: “Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de duizend grootste bedrijven van Nederland blijkt dat in 2010 de salarissen van de vijf topverdieners per bedrijf 5,5 keer zo hoog waren als het salaris van de doorsnee werknemers bij deze bedrijven. In 2015 was dat zelfs 6,1 keer zo hoog. De loonkloof is in die periode dus met 11% gestegen! Daarnaast zijn sinds 2005 de inkomens van maar liefst 80% van de Nederlanders erop achteruitgegaan. Dit terwijl de rijkste 20% er wel op vooruit ging.”

 

Karabulut: “Wij kiezen voor de 80% van de Nederlanders die de klappen heeft gekregen. Ondanks de crisis hebben we nu meer miljonairs dan ooit. Terwijl de bankiers op de Zuidas alweer de champagnekurken laten ploppen zoeken elke dag nog meer dan 500.000 Nederlanders een baan.”

Foto: SP
“Nu moet geïnvesteerd worden in groei voor iedereen, door een investeringsplan. In hogere lonen en lagere huren. In het afschaffen van het eigen risico. In het helpen van kleine ondernemers. En in een loongolf. We beginnen met de laagste inkomens, maar uiteindelijk profiteren grote groepen Nederlanders hiervan. Onze strijd voor tien begint hier!”

 

Is bovenstaande het waard om voor te knokken? Pak de macht en doe mee!

U bent hier