h

Werkbezoek aan Leger des Heils doet ons de ogen openen

26 juli 2016

Werkbezoek aan Leger des Heils doet ons de ogen openen

Onlangs kregen we een rondleiding bij het Leger des Heils en het Domushuis, beide in Venlo. Veel van wat ze doen is onderbelicht, er leven ook nog veel vooroordelen over hun activiteiten, goed dus om het eens op de werkvloer te bekijken en ervan te leren.

 

Na een uitnodiging bracht een delegatie van de SP-Venlo een bezoek aan het Leger des Heils in Venlo. Bij veel mensen bekend als een kerkelijke instantie met het beeld van wijlen majoor Bosshardt voor ogen.

Maar het Leger des Heils is meer dan alleen een kerkelijke instelling. Van oudsher heel betrokken bij de Nederlandse maatschappij. Het gaat veel verder dan bijvoorbeeld een soepje uitdelen aan thuis- en daklozen in de winter.

 

Aan de Boerendansweg werden we hartelijk ontvangen door de ‘Heilsoldaten’. Op die locatie is een 2ehands kledingwinkel gevestigd.

Officier Erik Bakker: “Voor een klein prijsje heeft men een mooie kledingset. De opbrengst van deze verkoop gaat naar de maatschappelijke projecten van het Leger in de gemeente Venlo.”

 

Achter de winkel is een gezellige ‘woonkamer’ ingericht, het Buurthuis LEEF. Hier vinden verschillende activiteiten plaats zoals huiswerkbegeleiding, elke week gezellig samen eten met de buren, er worden verschillende cursussen gegeven, maar waar ook gewoon een kopje koffie gedronken kan worden.

Erik Bakker: “Iedereen is welkom, de drempel wordt bewust zo laag mogelijk gehouden om zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

 

 

Een ander mooi sociaal project zijn de Domushuizen van datzelfde Leger des Heils. In Venlo is deze sinds 2009 gelegen aan de Sloterbeekstraat. Ook hier hebben we een kijkje mogen nemen.

In het Domushuis zijn 21 kamers beschikbaar, men biedt 24-uurs begeleiding, een eigen kamer en benodigdheden voor het eerste levensonderhoud voor daklozen en verslaafden.

Ervaringsdeskundige Karun Breukelman: “Er wordt persoonlijke begeleiding geboden om samen de problemen aan te pakken om uiteindelijk tot een geschikte dagbesteding of werk te komen. En als men een volgende stap kan zetten is er de mogelijkheid van Housing First.”

 

 

Housing First is een project dat is ontstaan in New York (VS). In de begeleiding van thuis- en daklozen liep men steeds tegen het probleem aan dat er allerlei voorwaarden gesteld werden aan het verkrijgen van een onderdak, deze voorwaardes zijn vaak een brug te ver. Men heeft tenslotte niets te verliezen.

Leidinggevende Kim Colemont vertelt: “Daarom bedacht men Housing first; bied een woning aan een dakloze, zonder behandelvoorwaarden vooraf, waarbij een wooncoach wordt ingezet om de deelnemer te begeleiden bij het behouden van deze woning.”

Inmiddels heeft Housing First Venlo zo’n 80 woningen hiervoor gehuurd in Noord-Limburg.

 

Van links naar rechts: officier Erik Bakker, Karun Breukelman (Domushuizen), Kim Colemont (Housing First), Peter Nelissen (SP-voorzitter). Zittend: Petra Raijer, Angelique Weingarten (beide SP) en Staflid Domus voor WMO (naam bij ons bekend).

 

Het was voor ons een openbaring wat het Leger des Heils, naast de kerkelijke tak, verder nog allemaal doet aan vooral sociale projecten. Niet alles gaat van een leien dakje (waar wel?) maar men pakt elke kans aan om mensen die (even) in de knoop zitten een helpende hand aan te reiken.

Officier Erik Bakker: “We konden een mooi totaalbeeld geven van wat het Leger des Heils in Venlo allemaal biedt. Leuk dat we zo met elkaar van gedachte konden wisselen!”

 

We hebben respect voor de gedrevenheid van de medewerkers en de filosofie die hieraan ten grondslag ligt. We danken hen hartelijk voor de uitnodiging en dit inspirerende bezoek!

 
Bekijk ook:

U bent hier