h

De straat op uit solidariteit met de Oekraïner

2 april 2016

De straat op uit solidariteit met de Oekraïner

Vrijdagavond hielden we een debat over het referendum en EU/Oekraïne-verdrag, eerder die dag overtuigden we de mensen in Blerick om woensdag tegen te gaan stemmen. Vandaag informeerden we de mensen in Tegelen. Wat blijkt: steeds is een meerderheid het met ons eens.

 

Vrijdagmiddag 1 april begonnen we met flyeren in het winkelcentrum van Blerick. Het was lekker druk dus dat gaf ons veel te doen. We deelden onze flyer en folder uit om mensen te informeren over het EU/Oekraïne-akkoord en referendum daarover op 6 april.

 

Zaterdagmiddag 2 april waren we in het centrum van Tegelen om mensen te overtuigen. Het was niet zo heel druk maar dat gaf ons ook de mogelijkheid om dieper in gesprek te kunnen gaan.

 

Sommige mensen klampten ons aan om het over heel andere zaken te hebben, zoals de vluchtelingencrisis, het conflict tussen Turkije en de Koerden, of (zoals wel vaker) om ergernissen te delen over het kabinetsbeleid van VVD en PvdA…

 

 

Mensen op straat hebben over het algemeen wel beeld dat het verdrag met Oekraïne over veel meer gaat dan enkel handel (zoals het voor-kamp ons wil doen geloven). Vooral dat we militair en financieel aan elkaar gebonden worden schrikt mensen terecht af.

 

Dit kwam ook naar voren in de debat- en discussieavond die vrijdagavond 1 april in Grand Café De Maagdenberg gehouden werd over dat referendum en EU-Oekraïne akkoord, met als doel om vooral de nog twijfelende kiezer te helpen met het maken van een keuze op 6 april.

 

Onder leiding van Jeroen Kouwenberg gingen Frans Aerts (D66), Ben Bettinger (GroenLinks), Nicolette Geveke (Burgercomité-EU), Martin Camp (raadslid voor de VVD in Venlo, maar spreekt op persoonlijke titel) en Alexander Vervoort (SP) met elkaar in debat.

 

Daarbij werden steeds stellingen getoond (zoals over corruptie, EU-lidmaatschap, binnen halen van conflicten, stabiliteit) waarna een debat volgde en daarna een discussie waarbij het aanwezige publiek nauw betrokken werd.

Het werd een enerverende avond. De opkomst was minder groot dan gehoopt maar dat gaf ook kans om de aanwezigen meer te betrekken bij de discussie en hun vragen te beantwoorden. We kunnen derhalve terugkijken op een geslaagde avond.

 


 

Terug naar het flyeren op straat. Wat opviel was dat met name de mensen in Tegelen het vertrouwen in de politiek in het algemeen verloren zijn, en daarmee ook de animo om (überhaupt) te gaan stemmen niet meer zo groot is.

 

Foto: Zundert

 

Of zoals een mevrouw het verwoordde: “We worden aan alle kanten belazerd, steeds weer, ik ben het zat.” Heel begrijpelijke reactie maar net zo jammer.

Gelukkig is nog steeds een meerderheid bereid om naar de stembus te gaan. Evengoed een taak voor ons als SP, maar nog veel meer een taak voor de andere partijen (die beloftes steeds breken), om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen!

 

Daarvoor moeten die andere partijen dan wel het contact met die kiezer durven aangaan. Want wat opvallend was: zowel in Blerick als in Tegelen was de SP de enige partij die de moeite nam om campagne te voeren en de kiezers te informeren.

Kennelijk interesseert het de andere partijen niet of willen ze de kiezer niet overtuigen...

Jammer en doet geen recht aan een democratisch instrument als een referendum, wat juist een kans is om van de kiezer te horen wat die van de huidige politieke koers vindt. Een gemiste kans…

 


 

 

De SP was er wel en kon zo de mensen laten weten waarom we tegen dit associatieakkoord zijn, waarom de mensen woensdag zouden moeten gaan stemmen, welk belang hun stem heeft voor de toekomst van Oekraïne en de houding die de EU daarbij moet aannemen.

Op 6 april zegt de SP drie keer Nee want dat is beter voor Europa, beter voor Nederland en beter voor Oekraïne.

Ga stemmen woensdag 6 april en help de Oekraïner door dit vergaande wurgakkoord van tafel te vegen en zo via nieuwe onderhandelingen een beter, eerlijker en socialer akkoord af te dwingen.

 

Lees ook:

U bent hier