h

TTIP: bedreiging of uitkomst? Discussieavond in Venlo over handelsovereenkomst tussen EU en VS

1 oktober 2015

TTIP: bedreiging of uitkomst? Discussieavond in Venlo over handelsovereenkomst tussen EU en VS

Wie bepaalt wat u gaat eten? Liggen er binnenkort chloorkippen op uw bord? Genetisch gemanipuleerde producten, vlees vol hormonen en antibiotica? Het vrijhandelsverdrag TTIP maakt het zelfs mogelijk dat Amerikaanse multinationals bijvoorbeeld Nederland aanklagen over onze wetgeving via commerciële rechtbanken in Washington. Willen we dat of kunnen we hier nog iets aan veranderen? Om hier antwoord op te krijgen vindt maandag 5 oktober in Venlo een informatie- en discussieavond plaats over TTIP.

 

De EU en VS zijn in onderhandeling over het vrijhandelsverdrag Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) waarbij Europa en Noord-Amerika tot één grote interne vrije markt worden samengevoegd. Is dat een goed idee?

Kunnen Nederlandse burgers en ondernemers profiteren van dit akkoord? Of ondergraaft TTIP de democratie en bevoordeelt het enkel multinationals ten koste van overheden, consumenten, het milieu en het MKB?

Er is de laatste tijd zoveel over TTIP gezegd en geschreven, dat dit voor de SP-Venlo reden is om hierover een algemene informatiebijeenkomst te houden.

 

Hiervoor hebben we SP-kamerlid Jasper van Dijk, milieukundige en publicist Guus Geurts en handels- en investeringsadviseur Roeline Knottnerus van SOMO en TNI, bereid gevonden om de aanwezigen bij te praten over de voordelen en nadelen van TTIP, hoe het onderhandelingsproces verloopt en welke gevolgen TTIP voor de samenleving kan hebben.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door steun van vakorganisatie FNV en Milieudefensie, die helaas zelf niet als gastspreker aanwezig kunnen zijn.

 

  • Wanneer: Maandag 05 oktober 2015
  • Hoe laat: De bijeenkomst start om 19.30 uur, inloop met koffie en thee vanaf 19.00 uur waarbij u ontvangen wordt met koffie en thee.
  • Waar: en vindt plaats in Hotel Wilhelmina, Kaldenkerkerweg 1 te Venlo (tegenover het treinstation).
  • Hoe: De bijeenkomst is gratis en vrij toegankelijk. Op de avond is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Wie nu al vragen heeft kan deze mailen naar venlo@sp.nl, de gastsprekers geven op de avond dan een reactie daarop.

 


 

 


 

In dit kort satirisch filmpje van Zondag met Lubach wordt op humoristische wijze uitgelegd wat TTIP is en welke gevolgen het kan hebben.


 

Achtergrondinformatie over TTIP:

Bij TTIP komt het erop neer dat Europa en Noord-Amerika tot één grote markt worden samengevoegd. Is dat een goed idee? In hoeverre gaan wij de invoering van dit vrijhandelsverdrag voelen? Gaan Amerikaanse producten die bijvoorbeeld nu nog verboden stoffen bevatten de Europese markt overspoelen en zo ja, hoe?

Hebben de bedrijven de mogelijkheid de EU-lidstaten aan te klagen via commerciële rechtbanken? Houden de burgers inspraak over of zijn we overgeleverd aan de 'big bussiness'?

Ook de FNV heeft zich uitgesproken tegen het vrijhandelsverdrag TTIP. Volgens de vakbond zal TTIP leiden tot een race tot the bottom: aantasting van werknemers- en vakbondsrechten met steeds lagere lonen. TTIP zal een verlies van ‘echte banen’ teweeg brengen. Hiervoor in de plaats komen ‘pulpbanen’ (wegwerpbanen).

Miliedefensie stelt dat allerlei regels ter bescherming van het milieu, veilig voedsel en gezondheid op de tocht komen te staan.

De EU wil TTIP liefst zo geruisloos en zo spoedig mogelijk er doordrukken, maar in wiens belang is dat? TTIP lijkt voor de burgers in de EU onomkeerbare negatieve gevolgen te hebben.

Wellicht is TTIP voor de 'gewone burger' aanvankelijk moeilijke onbegrijpbare kost. Daarom lijkt het ons erg nodig over dit thema op een begrijpelijke wijze bijgepraat te worden om vervolgens een eigen mening kunnen vormen.


 
Bekijk ook:

U bent hier