h

Kom naar de info-avond over TTIP

24 maart 2015

Kom naar de info-avond over TTIP

Wie bepaalt wat u gaat eten? Liggen er binnenkort chloorkippen op uw bord? Genetisch gemanipuleerde producten, vlees vol hormonen en antibiotica? Het vrijhandelsverdrag TTIP maakt het zelfs mogelijk dat Amerikaanse multinationals bijvoorbeeld Nederland voor de rechter dagen.

 

Vrijdag 27 maart vindt in Venray een informatieavond plaats over het vrijhandelsverdrag TTIP.

TTIP staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership: het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de VS, maar ook met Canada en Mexico dat via een ander verdrag met de VS weer aan TTIP is gebonden. Doel is het bevorderen van handel en investeringen tussen de deelnemende landen (lees: bedrijven), waarbij de Europese landen als één worden gezien, EU-lid of niet.

Voorstanders benadrukken dat het verdrag, door het wegnemen van onderling verschillende wet- en regelgeving, goed zou zijn voor de economie en werkgelegenheid. Handelaren en multinationals zijn gebaat bij minder regels, zo stelt men.

Tegenstanders vrezen dat door het opheffen van handelsbelemmeringen en invoerrechten de duurzaamheid in gevaar komt. Europa heeft eigen veiligheidsnormen voor voedsel en regels voor landbouwtechnieken, die door het nieuwe handelsverdrag ongedaan gemaakt worden.

In dit kort satirisch filmpje van Zondag met Lubach wordt op humoristische wijze uitgelegd wat TTIP is en welke gevolgen het kan hebben. Zeker met ISDS als onderligger waarbij bedrijven landen kunnen aanklagen wanneer hun goederen door nationale regels benadeeld worden.

Zo heeft een colafabrikant al met succes Mexico aangeklaagd dat iets wilde doen tegen de grote hoeveelheden suiker in de cola. Moeten we willen dat op winst gerichte bedrijven voortaan bepalen wat wij allemaal gebruiken?

 


De informatie- en discussieavond vindt plaats op vrijdag 27 maart om 19.30 uur in de zaal van hotel Asteria te Venray (langs de A73 – vanaf station met lijn 31 bereikbaar). Graag tot dan.

Na een introductiefilmpje van SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) komen deskundigen Guus Geurts en Anne-Marie Mineur aan het woord.
  • Milieukundige Guus Geurts (opgegroeid in Veulen) is namens solidariteitsfonds X min Y betrokken bij het Platform Aarde Boer en Consument. Hij is schrijver van het boek ‘Wereldvoedsel’.
  • Taaltechnoloog Anne-Marie Mineur is namens de SP Europarlementariër en nauw betrokken bij de onderhandelingen over TTIP.
Na de pauze krijgt het publiek de gelegenheid vragen te stellen en te discussiëren.

Update 05 april 2015: Het werd een boeiende avond vol discussie en duiding. Een nieuwsbericht hierover kunt u hier (link) lezen.

Voor een uitgebreider verslag kijkt u hier (PDF).


 

U bent hier