h

In memoriam Els Raeijmaeckers

27 april 2014

In memoriam Els Raeijmaeckers

Vrijdag is na een ziekbed onze oud-penningmeester Els Raeijmaeckers uit Venlo op 59 jarige leeftijd overleden. We zullen haar strijd voor een socialer en rechtvaardiger Venlo missen.

Op vrijdag 25 april is Els Raeijmackers overleden. Ze was een van de krachten van de nieuwe SP-afdeling Venlo. Els was niet iemand die op de voorgrond wilde staan maar altijd was ze aanwezig. Kritisch als het moest en een steun voor iedereen als het nodig was. Zelf vond Els het doodnormaal om voor anderen op te komen, ook al liet haar gezondheid haar soms in de steek, op Els kon altijd een beroep op worden gedaan.

Els werd in 2007 lid van de SP en na een ledenbezoek, waarbij haar werd verteld wat de SP is wat we voor elkaar kunnen betekenen, werd ze al snel actief. Eerst de kat uit de boom kijken op de diverse bijeenkomsten voor leden, deelname aan scholen, actief mee de wijk in, maar in 2008 werd ze lid van het afdelingsbestuur.

Van januari 2009 tot maart 2012 was Els als penningmeester verantwoordelijk voor alle financiële zaken binnen de afdeling en vanaf 2010 ook bij de raadsfractie. Als financieel specialist kon ze hier haar ei wel kwijt.

Het pas gekozen afdelingsbestuur begin 2010, Els staat  tweede van links.
 

Daarnaast bleef ze actief op allerlei fronten binnen de SP, als lid van de Kerngroep hield ze zich vooral bezig met sociale zaken en financiën, ook was ze een tijd mederedacteur van de maandelijks nieuwsbrief en redigeerde ze vele teksten op juiste spelling.

In 2009 was ze verkiesbaar voor de gemeenteraadsverkiezingen waarvoor ze in de top-10 stond van de kandidatenlijst. Els was enorm trots dat de SP in 2009 twee zetels veroverde in de Venlose gemeenteraad. Dat was loon naar werken vond ze.

Vanaf 2011 ging de gezondheid van Els achteruit. COPD werd gediagnosticeerd. Steeds vaker moest ze “nee” verkopen en uiteindelijk zag ze in dat ze haar werk als penningmeester niet kon voortzetten. Het kostte haar moeite om ook dat los te laten. Ze beloofde plechtig dat als ze weer beter was ze er weer voor de afdeling zou zijn.

Vanaf 2012 volgden velen ziekenhuisopnamen en revalidaties in kuuroorden om aan te sterken. Hoe ziek ze ook was, ze verbaasde de artsen steeds weer door er sterker uit te komen. Ze was dan ook dolblij toen ze afgelopen januari te horen kreeg dat ze eindelijk op de wachtlijst stond voor een longtransplantatie.

Naast fysiek contact was Els ook actief op de sociale media. Haar Facebook pagina was naast haar normale contacten ook iets waar ze met regelmaat vertelde dat het weer goed met haar ging. Immers, als het minder ging dan was Els van mening dat dit iets voor haarzelf was en voor niemand anders. Dat typeerde haar.

Op 19 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, was Els jarig. Op haar Facebook pagina liet ze weten dat haar verjaardagswens was uitgekomen: “Een hele dikke SP met vet aan de botten”, schreef ze. Het is tekenend voor de band die ze met de afdeling en fractie had.

De SP neemt afscheid van een mens met een groot sociaal hart. We zullen Els' bevlogenheid, inzet, levenslessen en strijdlust gaan missen. We wensen haar familie en vrienden heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

U bent hier