h

Onrust in 'De Ruit'

26 februari 2014

Onrust in 'De Ruit'

Er heerst onrust onder de bewoners van ‘De Ruit’ in Venlo-oost waar woningen worden gesloopt dan wel vervangen. Maar hoe en wat is onduidelijk. Bewoners zijn overdonderd. De SP ging gisteren buurten en peilen wat er werkelijk aan de hand is.

 

Woningcorporatie Woonwenz is voornemens om 24 woningen aan de Dr. Derckxstraat en Van Vogelsanckstraat te slopen en/of te vervangen door 11 nieuwe woningen. Inmiddels zijn er zelfs al panden dichtgetimmerd. Dit viel koud op het dak van de bewoners.

Om de situatie beter in ogenschouw te kunnen nemen heeft de SP zelf bij de bewoners gepeild wat er nu echt aan de hand is en wat ze er werkelijk van vinden.

Dicht gemaakte sociale huurwoningen Dr. Derckxstraat.

 

De bewoners die we spraken vinden over het algemeen dat ze overdonderd zijn met enkel een mededeling van Woonwenz, vorige maand. Er heerst veel onduidelijkheid over wat er in hun huis nu wel/niet gerenoveerd gaat worden (alleen ramen en dak of ook binnen).

Een aantal leegstaande panden is sinds 14 dagen dichtgetimmerd en voorzien van metalen schotten.  Begrijpelijk, om vandalisme te voorkomen, maar dit maakt het aanzien er niet beter op. We kregen daarover klachten dat de schotten op zo’n manier bevestigd zijn dat het gevaarlijke situaties kan opleveren voor bijvoorbeeld spelende kinderen. Een aandachtspunt dat we aan Woonwenz doorgegeven hebben.

Metalen schotten tegen het raam, ziet er niet fraai uit...
 

Woonwenz heeft in een reactie aan de pers laten weten dat de plannen nog niet definitief zijn. Enkele huurders hebben zich samengepakt in een bewonerswerkgroep, dat met Woonwenz in overleg  wil. Die bewonersgroep spreekt over onvoldoende draagvlak voor de sloop/vervanging. Het lijkt daarmee alsof Woonwenz zelf niet heeft gepeild wat de bewoners zelf willen. Als dat zo is, is het een gemiste kans.

De monumentale panden aan de Van Vogelsanckstraat zouden gerenoveerd worden. De woningen aan de Dr. Derckxstraat kenden achterstallig onderhoud en vochtproblemen, die met een kleine renovatie enkele jaren geleden zijn opgelost. Die 24 panden dreigen nu te worden gesloopt en vervangen door 11 nieuwe woningen.

Karakteristieke panden aan de Van Vogelsanckstraat.

 

We hebben Woonwenz ook om een reactie gevraagd. Graag vernemen we ook van hen wat er werkelijk aan de hand is, wat er staat te gebeuren, wat de concrete plannen zijn, waarom de woningen op de ene plek gerenoveerd kunnen worden (monumentenstatus) en op de andere plek gesloopt, waarom er minder woningen terug komen, of het overleg met de bewonerswerkgroep loopt en wat daarvan de voortgang is?

 

Al deze informatie achten we cruciaal in de afweging van hoor- en wederhoor maar ook in onze politieke afweging.

Op 18 maart heeft de SP een afspraak met Woonwenz om de situatie in De Ruit te bespreken. Als er meer duidelijkheid komt, en de reactie van Woonwenz,  vermelden we die hier. Ook koppelen we dat terug met de bewoners in De Ruit. Wordt vervolgd...


 
Update 18-03-2014: Vanmiddag hadden we het gesprek met Woonwenz. Uitvoerig werden de plannen uitgelegd en de klachten die we inbrachten besproken. Een verslag van dit gesprek kunt u lezen in de speciale informatiebrief (link naar PDF) die de SP hierover heeft gemaakt en verspreid in de wijk Venlo-oost. We houden de vinger aan de pols!
 

 

Lees ook:

U bent hier