h

Debatteren kun je leren én is leuk

11 december 2012

Debatteren kun je leren én is leuk

02-10-2012 ALV 1 Je wordt niet als debater geboren dus kun je het je aanleren. Voorwaarde is dan wel dat je er plezier in hebt, alles wat je doet moet natuurlijk wel leuk blijven. Zo ook in het debat want discussiëren doe je ongemerkt eigenlijk overal en altijd, op een feestje, thuis, in de kroeg of op het werk. Of in de politieke arena. Maar hoe pak je het aan, zijn er trucjes voor? Veelgehoorde vragen dus organiseerden we een leuke avond geheel in het teken van debat.

Debatteren is wat mensen eigenlijk continu doen; in de thuissituatie, op het werk en in de politiek. Men ervaart het vaak anders en enkel in de politiek gebruikt men de term ‘debat’.
Toch debatteren wij (en zeker wij als SP-leden) vaker dan we denken; op verjaardagen, in het café en op de werkvloer begeven wij ons geregeld in gesprekken over politieke thema’s. Gegarandeerd dat het in zulke gevallen jeukt en (als SP’er) wil je dan graag reageren.
11-12-2012 Debatavond 2 Maar dit is niet altijd gemakkelijk en verloopt vaak minder soepel dan gedacht. In ons hoofd hebben we de reactie klaar, vaak krijgen we het ook nog uit de mond maar vervolgens weer een sterk repliek geven op de reacties die dan volgen is lastiger.
Hoe voelt dat nou, hoe pak je het aan of ga je het zelfs uit de weg en waarom, zijn er recepten en handleidingen? Veelgehoorde vragen die niet onbeantwoord mogen blijven dus hield de SP-Venlo vanavond wederom een leuke avond geheel in het teken van debat.

Aan de hand van actuele thema’s, praktijk-voorbeelden en ervaringen werd er geoefend en mocht men in de huid kruipen van een politieke tegenstander. In een veilige omgeving waarin fouten gemaakt mogen worden (want daar leer je het meeste van) debatteerden leden met elkaar over uiteenlopende onderwerpen, vaak zonder kennis van zaken maar soms ook met, om het verschil in kennisvoorsprong en argumenten aan te geven. Ook werden er tips en trucs uitgewisseld.

11-12-2012 Debatavond 1

De avond werd door de leden als zeer waardevol en ook als leuk betiteld. De komende maanden staan er diverse andere onderwerpen op de (voorlopige) agenda maar ook daarin schuilt een debat want debatteren doe je overal en altijd, al lijkt dat misschien niet altijd het geval.

11-12-2012 Debatavond 3

Eigenlijk is een lekkere discussie in de kroeg of op verjaardagen ook een debat. Immers probeer je je opponent te overtuigen van jouw standpunten, meningen en ideeën. Wil je meer weten over debatteren of hoe je je mening nog beter kunt verkondigen? Het Studiecentrum geeft meerdere keren per jaar scholingen debattechnieken en trainingen. Kijk hiervoor op de ledenwebsite SPnet.

Doe mee en steun de SP. Nu is de tijd. Sluit je aan.

U bent hier