h

Paardenhouderij toegevoegde waarde maar waarom moet het dan verdwijnen?

25 mei 2012

Paardenhouderij toegevoegde waarde maar waarom moet het dan verdwijnen?

rennende-paarden Door een uitspraak van de Raad van State dreigt het hobbymatig houden van paarden aan de bosrand in de Tegelse wijk Op de Heide onmogelijk te worden terwijl de wijk de paarden graag wil behouden op die plek. De SP heeft vandaag samen met R’82 en VL hierover vragen gesteld aan het college van B&W.

De Raad van State deed op 9 mei uitspraak in een procedure waarbij het nieuwe bestemmingsplan ‘Buitengebied Venlo’ werd aangevochten door onder andere iemand die in het gebied al jaren en naar tevredenheid van iedereen als hobby enkele paarden houdt. Door deze uitspraak dreigt dit hobbymatig houden van paarden aan de bosrand (Ravensheideweg) ten zuiden van de wijk Op de Heide (Tegelen) uitgesloten te worden. Een gemis want het verrijkt het gebied.

De gemeente Venlo lijkt de aanwezigheid van de paarden zandwinning-Tegelen onwenselijk te vinden en stelt dat het bij deze bossen gaat om “een gebied met grote landschappelijke waarde” terwijl door afgravingen op industriële schaal letterlijk een aantal kraters is geslagen in datzelfde gebied. Een onlogische tegenstelling.

Ook een kromme beredenering omdat wijkbewoners, wandelaars en de Wijkraad juist positief zijn over de aanwezigheid van de paarden. Het zorgt voor een betere uitstraling en veiligheidsbeleving en voorkomt zelfs het dumpen van afval of criminele activiteiten in het bosgebied.
Daarnaast ziet de Wijkraad de paardenwei paarden als een toegevoegde waarde voor de wijk en passend bij het aanwezige hertenkamp en aangrenzende natuurpark en natuurspeelbos.

De ontstane situatie leidt tot vragen aan het college van B&W waarbij de SP samen met Realisten’82 en VenLokaal aan B&W vragen welke mogelijkheden er zijn om tot een oplossing te komen.


De vragen aan het college van B&W Venlo leest u hier (PDF-link).


U bent hier