h

“De SP is geen sociale wegenwacht”

14 mei 2012

“De SP is geen sociale wegenwacht”

RonMeyer Op 11 mei was Ron Meyer te gast en vertelde hoe hij (vakbond)mensen activeert in de (sociale) strijd. Meyer keek ook vooruit op de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen en de activiteiten die de SP zelf kan organiseren: “Van niks komt niks, werk toe naar de overwinning.”

Maandelijks organiseert de SP-Venlo thema-avonden voor leden, sympathisanten en geïnteresseerden om de verdieping op te zoeken of extra aandacht voor bepaalde onderwerpen. Ditmaal als speciale gast Ron Meyer, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten en sinds 2006 SP-fractievoorzitter in Heerlen. Vooral bekend als aanvoerder van de legendarische schoonmakersstakingen en het organiseren van vakbondsacties.

Ron vertelde dan ook hoe hij succes oogstte met de twee langstdurende stakingsacties sinds de Tweede Wereldoorlog en hoe de FNV deze moeilijk bereikbare groep werknemers in de schoonmaakbranche een gezicht gaf en landelijke aandacht schoonmakersstaking verwierf voor de problemen en de werkwijze van hun werkgevers. Meyer: “Als je één werknemer slecht behandelt dan doe je dat ook met z’n gezin. Werkgevers en politici die alleen maar kijken naar verdienmodellen, winstcijfers en flexwerkers hebben geen oog meer voor hun mensen en dus ook niet voor de gezinnen daarachter.”

Meyer: “In de geschiedenis is nog nooit aangetoond dat de vrije markt iets goeds heeft gebracht voor werknemers. Als je het respect niet krijgt dan ga je het halen. Ga het gesprek en de samenwerking aan met die wil en durft te denken over een betere wereld. De SP is geen sociale wegenwachtservice à la ‘u vraagt wij draaien’. Als je vooruit wil zul je moeten opstaan. Samen mensen organiseren en naar strijd leiden die zorgt voor collectieve macht.”

Ook vertelde hij hoe zulke acties voor de SP opgezet kunnen worden en mensen op een andere dan de gangbare manier te informeren. Roemer_poster_plakken_Het_Kan Met het oog op de verkiezingen in september gaf Ron Meyer bruikbare ideeën hoe de SP smoel te geven op straat: “Een plan is belangrijk maar passie en vastberadenheid ook, naast de positieve boodschap die je wil uitdragen.”

In het gedeelte na de pauze werd ingegaan op de diversiteit aan lokale SP-activiteiten zoals informatie over onze Hulpdienst, wijkverspreiding en wat de Kerngroep binnen de SP is. Leden maken de partij en zorgen er dan ook voor hoe actief ze is en wat ze kan betekenen voor mensen. Des te meer mensen die zich actief inzetten des te meer leeft de SP en kunnen we laten zien wat onze ideeën en alternatieven zijn voor Nederland. Meyer: “Durf te zweten, durf te tranen, durf te strijden, durf te winnen.”


Op 12 september zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Nog meer reden om de komende tijd zichtbaar aanwezig te zijn en het gesprek met kabinet-gevallen-opstaan-sp kiezers aan te gaan en hen te informeren over onze plannen voor een socialer Nederland. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken, zeker nu de peilingen laten zien dat er veel vertrouwen is in de SP en kabinetsdeelname steeds dichterbij komt. Doe met de SP mee, help ons, steun ons en word lid (als u dat nog niet bent).


Vindt u ons goed bezig? Maak de SP groot en steun ons
16-04-2012: Website Schoongenoeg: Winst voor schoonmakers na 105 dagen!

U bent hier