h

Pensioenfondsen nog nooit zo rijk, geen eenvoudige oplossing voor crisis

18 april 2012

Pensioenfondsen nog nooit zo rijk, geen eenvoudige oplossing voor crisis

16-04-2012 europadebat 2 De SP organiseerde afgelopen maandag een openbare avond over de Eurocrisis en de pensioenen. Partijsecretaris Hans van Heijningen gaf de visie van de SP op de financiële crisis die Europa in haar greep houdt en de voorgenomen afbraak van onze pensioenen. Dankzij de inbreng van de aanwezigen werd er flink gediscussieerd over standpunten, oplossingen en gevolgen.

Als inleiding op de discussie vertelde Hans van Heijningen Hans_van_Heijningen (partijsecretaris van de SP) wat de oorzaken zijn van de kredietcrisis. Niet eenvoudig te verklaren zonder goede achtergrondinformatie. Toch wist Hans in begrijpelijke taal de ingewikkelde en moeilijk te begrijpen banken- en eurocrisis aan de aanwezigen uit te leggen.

16-04-2012 europadebat 3

“De crisis die momenteel door Europa waart, is het gevolg van een gebrek aan toezicht op de financiële markten.”, betoogde van Heijningen; “De schimmige handel in afgeleide rommelhypotheken leek aanvankelijk een probleem van de Verenigde Staten, maar groeide als een olievlek uit over Europese banken én landen.”

16-04-2012 europadebat 1

Van Heijningen: “De Griekse overheid heeft met hulp van banken als Goldman Sachs jarenlang een onjuiste boekhouding gevoerd. Op papier zag het er allemaal schitterend uit. Ondertussen maken de banken enorme winsten op leningen aan noodlijdende landen. De miljardensteun voor Griekenland maakt een rondje rond de Akropolis en gaat dan direct naar de banken die dat geld hebben geleend. Iemand die in de schuldhulpverlening terechtkomt geef je toch geen extra creditcard?”

16-04-2012 europadebat 4
Presentator Twan Mariën (Omroep Venlo) leidde de avond in goede banen, wakkerde de discussie goed aan en stelde de lastige vragen die menigeen aan het denken zette.

Na de pauze werd een kort filmpje getoond over de pensioenen waarna Hans van Heijningen uitlegde wat er nu precies aan de hand is met de pensioenen en waarom het pensioenakkoord zo oneerlijk is: “We gaan toch niet het beste pensioenstelsel van de wereld inwisselen voor een pokerpensioen waar de werkgevers altijd dezelfde premie betalen maar werknemers en gepensioneerden overgeleverd zijn aan de grillen van de beurs?”

Met de aanwezigen werd vervolgens de stevige discussie vervolgd met de keuzes die nu worden gemaakt door de pensioenfondsen en politiek, de alternatieven die de SP heeft en de mening van de aanwezigen hierop.

16-04-2012 europadebat 2

Hans wist enkele leuke details te vertellen, zoals: “Tijdens het begin van de crisis in 2008 was er in totaal 676 miljard euro in kas, begin 2011 stond de teller op 801 miljard euro. Het totale vermogen van alle Nederlandse pensioenfondsen is het afgelopen jaar naar een record van 872 miljard euro gegroeid, een stijging van 74 miljard euro in slecht 1 jaar tijd. De pensioenfondsen zijn nog nooit zó rijk geweest.”

“Daarnaast is de verhoging van de AOW leeftijd nog Discussieavond_Eurocrisis steeds een halve maatregel. Van de mensen die nu 64 zijn werkt nog geen 13%, daarnaast zijn ruim 1 miljoen mensen onder de 65 werkloos. Die aan een baan helpen zorgt voor veel meer inkomsten in de schatkist dan de verhoging van de AOW leeftijd.”, zei van Heijningen.

Al met al een geslaagde avond waarna iedereen nog druk discussiërend naar huis vertrok of onder het genot van een drankje verder werd gepraat over de politieke keuzes die nu Europees, landelijke en regionaal worden gemaakt.

Vindt u ons goed bezig? Maak de SP groot en steun ons
Animatie: Europa: Toen, nu en straks, in 15 minuten
Animatie: Het pensioenplan is niet eerlijk


06-04-2012: Thema-avond Eurocrisis en pensioenen

U bent hier