h

Wegblijven bij duur feest gemeenten

29 maart 2012

Wegblijven bij duur feest gemeenten

logo_VNG In juni viert de VNG haar jubileumcongres vanwege het honderdjarige bestaan en houdt een groots tweedaags feest terwijl nog geen uur van het congres een inhoudelijk karakter kent met de algemene ledenvergadering. Diverse gemeentebesturen uitten kritiek op de hoge kosten van 3 miljoen euro, zien af van deelname of boycotten de festiviteiten. De SP heeft niets tegen het bijwonen van de ledenvergadering maar acht deelname aan het groteske VNG-feest ongepast, zeker als de absurde kosten gedeclareerd worden.

In juni vindt in Den Haag het jubileumcongres plaats vanwege het honderdjarige bestaan van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG heeft gemeend om daar op 5 en 6 juni een groots tweedaags feest aan te verbinden met diverse prominenten en optredens van bekende topacts. Alle gemeentebesturen zijn uitgenodigd. Alleen op 6 juni heeft het congres een werkelijk inhoudelijk karakter van welgeteld drie kwartier (!) voor de algemene ledenvergadering.

Niets tegen een feestje maar wel als dat 3 miljoen euro kost wat opgebracht moet worden door de gemeenschap. Volgens de SP is het een verkeerde boodschap om in tijden waarin er flink bezuinigd moet worden als gemeentebestuur flink te gaan feesten.
Ter verduidelijking: Deelname kost 677,50 euro per persoon geld voor het feestelijk programma op 5 juni en 842,50 euro voor beide volle dagen. Enkel het inhoudelijk deel op 6 juni bijwonen kost 295 euro. Ook bedrijven kunnen deelnemen à 1750 euro per persoon. Alle bedragen zijn exclusief overnachting en BTW.

Deelname kunnen raadsleden declareren als ‘algemene kosten van de gemeenteraad’.
Stel dat de Venlose raadsleden het tweedaags congres bijwonen dan kost dit de gemeenschap bijna 33.000 euro. Voor dat bedrag kan men in Arcen, Lomm en Velden het reanimatieproject AED-Alert in stand houden, de weekmarkt in Tegelen verplaatsen, en dan nog blijft er geld over om zwerfvuil op te ruimen...

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma vindt kritiek op het uitbundige AnnemarieJorritsma VNG-congres “kleinzielig gedoe” en ook zegt ze “dat er al genoeg getreurd wordt dezer dagen”. Mensen die getroffen worden door bezuinigingen van het kabinet en de gemeenten, hun baan kwijt raken en/of de kosten voor de zorg flink zien stijgen, betreuren dat inderdaad.

Diverse gemeentebesturen uitten kritiek op de hoge kosten van het tweedaagse VNG-feest, zien af van deelname of boycotten de festiviteiten. De ledenvergadering mag men zeker bijwonen maar deelname aan het uitbundige VNG-feest vinden we ongepast. De SP heeft vandaag via schriftelijke raadsvragen het college en de raad verzocht om in die denkwijze mee te gaan en weg te blijven bij het VNG-feest.


De SP-vragen aan het college van B&W Venlo leest u hier (PDF-link).


23-03-2012: Binnenlands Bestuur: Van der Laan bekritiseert VNG-feest

U bent hier