h

Knokken voor behoud van banen

16 november 2011

Knokken voor behoud van banen

Sulzer Het metaalbedrijf Sulzer Eldim in Lomm wil 50 tot 100 mensen ontslaan, bovenop de 85 ontslagen in 2009, om vervolgens enkele afdelingen te verplaatsen naar Hongarije omdat daar meer winst gemaakt zou kunnen worden. Korte termijn winst is blijkbaar belangrijker dan de jarenlange loyaliteit van de eigen medewerkers. De SP heeft de directie en de wethouder aangeschreven om het besluit terug te draaien en het werk in Lomm te houden.

Sulzer Eldim BV te Lomm is een bedrijf dat hoogwaardige onderdelen maakt voor turbines, die onder meer in de vliegtuigindustrie worden gebruikt. Naast de hoger opgeleide gasturbine medewerkers die nodig zijn voor deze technologie, werken er ook veel lager opgeleide mensen binnen de productielijnen. Het lijkt er op dat juist die lagergeschoolde werknemers de dupe worden van de komende ontslaggolf.

Achter al die mensen in onzekerheid gaan ook gezinnen met kinderen schuil. De focus op meer winst raakt dus vele mensen. Reden voor de SP om in actie te komen. In de eerste plaats door aan de wethouder te vragen zich tot het uiterste in te spannen voor het behoud van deze werkgelegenheid en kenniseconomie in Venlo. Maar ook door nadrukkelijk de directie van Sulzer Eldim te vragen de loyaliteit van hun medewerkers te verkiezen boven de mogelijk snel te behalen winst.

Datgene wat de crisis veroorzaakte, namelijk het tot zalig verklaren van snel geld in plaats van daadwerkelijk investeren in een samenleving, is wederom aan de orde, ook in onze eigen gemeente.
Het is aan de directie van Sulzer Eldim Eldim om een einde te maken aan de onzekerheid en demotivatie die een dreigende ontslaggolf veroorzaakt. Het beste doet ze dat door te kijken naar de positie van Nederland in de wereld als het gaat om het benutten van de aanwezige kennis en de versterking van de (nog) aanwezige hoogwaardige metaalindustrie.

De SP steunt de werknemers van Sulzer Eldim in deze voor hen zo moeilijke tijden. Met de medewerkers, Ondernemingsraad en vakbonden De Unie en FNV Bondgenoten zullen we vechten voor behoud van banen en om de onzalige plannen van tafel te krijgen.

Naast de brief die de SP stuurde aan algemeen directeur René van Doorn van Sulzer Eldim, werd ook een brief gezonden aan B&W van Venlo. Wij hopen hierbij nadrukkelijk stephansatijn op de steun van wethouder Satijn (VVD) van economische zaken, die de mond vol heeft van het scheppen van banen en daarmee het binden van mensen aan de regio. We wensen hierin van hem geen woorden maar daden.


Enkele werknemers zijn intussen een handtekeningenactie gestart om de directie van Sulzer Eldim op andere gedachten te brengen. Tot gisteren had een derde van de collega's de petitie getekend, die spoedig zal worden aangeboden aan de directie. Wordt vervolgd...


27-10-2011: Pamflet FNV Bondgenoten: 'Breekt gebrek aan investeringen Sulzer Eldim nu op?'
21-10-2011: Dagblad de Limburger: ‘Fors banenverlies bij Eldim Lomm’

U bent hier