h

Uitspraak Hoge Raad over leges ID-kaart roept vragen op

9 september 2011

Uitspraak Hoge Raad over leges ID-kaart roept vragen op

Identiteitskaart Vandaag heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over het heffen van belasting voor de aanvraag van een ID-kaart en stelt dat men aan een plicht geen administratiekosten (leges) kan verbinden. De ID-kaart wordt daarmee gratis maar wat betekent dat voor eerdere aanvragen en wie gaat dat betalen? Komt er een nieuwe regeling en waarom wees Venlo niet op bezwaarmogelijkheden?

Raadslid Ton Heerschop: “De Hoge Raad heeft in cassatie het belang van het individu Ton Heerschop om de identificatiekaart (ID-kaart) te gebruiken als reisdocument afgewogen tegen het belang van de staat betreffende de identificatieplicht. De ID-kaart dient een algemeen belang, mensen zijn verplicht hem bij zich te dragen en te kunnen tonen, en dus is de kaart geen keuze. De Hoge Raad stelt terecht dat men aan een plicht geen legeskosten kan verbinden. Dat betekent dat gemeenten voor het verstrekken van een ID-kaart geen leges mogen heffen waardoor de kaart dus voortaan gratis aangevraagd kan worden.”

Deze uitspraak heeft mogelijkerwijs grote gevolgen voor de gemeente Venlo betreffende begrotingen, legesverordingen en kosten voor de aanvraag/verstrekking van een ID-kaart. Reden voor de SP om hierover opheldering te vragen.


Lees hier de vragen die de SP vandaag heeft ingediend:

Aan: College van B&W gemeente Venlo (via griffie)
Betreft: Schriftelijke aanvullende vragen conform artikel 37 RvO
Onderwerp: Uitspraak Hoge Raad inzake leges ID-kaart
Datum: 09 september 2011

Geacht college,

Het CDA stelde zojuist ook schriftelijke vragen over hetzelfde onderwerp. De SP was hier tegelijkertijd mee bezig en om te voorkomen dat een en ander zich kruist, zullen onderstaande vragen dieper op de materie in gaan, en dan maar als aanvullend op die van het CDA beschouwd kunnen worden.

Vandaag heeft de Hoge Raad in cassatie uitspraak gedaan inzake het heffen van leges voor de aanvraag van een identificatiekaart (ID-kaart). De Raad heeft afgewogen het belang van het individu om de kaart te gebruiken als reisdocument en het belang van de staat met betrekking tot de identificatieplicht: Aan een plicht kun je geen legeskosten verbinden.

Deze uitspraak heeft mogelijkerwijs grote gevolgen voor onze gemeente betreffende begrotingen, legesverordingen en kosten voor de aanvraag van een ID-kaart.
Reden voor de SP om hierover de volgende vragen te stellen:

1. Is er ruimte in de gemeentelijke begroting om het wegvallen van deze leges op te vangen, of was hier al ruimte voor gereserveerd? Zo nee, hoe gaat u de kosten voor het verstrekken van de ID-kaart opvangen?

2. Het is de landelijke overheid die de identificatieplicht heeft ingevoerd en zij dient dus naar mening van de SP ook de kostendrager te zijn van de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad. Bent u bereid om binnen/via de VNG zich sterk te maken om de Rijksoverheid de kosten van het wegvallen van deze leges te laten dekken? Zo nee, waarom niet?

3. Dienen de geldende verordeningen over de leges aangepast te worden met deze uitspraak van de Hoge Raad? Zo ja, wanneer kan de gemeenteraad een voorstel hiertoe verwachten?

De Hoge Raad stelt dat terugbetaling alleen moet bij burgers die “tijdig bezwaar” hebben ingediend tegen de leges, en dat “afgesloten zaken niet worden heropend”. De gemeente Leudal gaat zo'n 2000 mensen die het afgelopen jaar een identiteitskaart hebben aangevraagd, hun leges terugbetalen wat die gemeente ongeveer 80.000 euro kost.
De kans bestaat dat meer gemeenten de al betaalde leges gaan terugbetalen aan de burger. Daarmee ontstaat rechtsongelijkheid tussen burgers in verschillende gemeenten, terwijl de oorzaak van die rechtsongelijkheid uiteindelijk ligt bij de Nederlandse staat.

4. Bent u bereid om zich binnen de VNG sterk te maken voor een eenduidige regeling (bij voorkeur uitgaande van het feit dat alle gemeenten dan terugvallen op de belastingwet en de geldende bezwaartermijn van 6 weken) als het gaat om eventuele terugbetaling aan de burgers? Zo nee, waarom niet?

5. Is de gemeente Venlo van plan de terugbetaalactie van de gemeente Leudal te volgen? Zo ja, waar ligt hierin de grens (alle aanvragers sinds 2005, alleen voor de bezwaarmakers, alleen voor diegenen die voor de uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch (07-10-2010) bezwaar maakten), en hoe gaat u deze kosten opvangen?

Na de uitspraak van de rechter in Den Bosch (07-10-2010) heeft de VNG alle gemeenten geadviseerd burgers op de hoogte te brengen van de mogelijkheid tot bezwaar tegen de legeskosten voor de aanvraag van een ID-kaart. De gemeente Venlo wijst de aanvrager hier echter niet op (alleen als die daar expliciet zelf om vroeg), en ook staat het niet vermeld op de informatieve websitepagina over de aanvraag van de ID-kaart.

6. Waarom hebt u bovenstaande advies van de VNG niet overgenomen, en waarom wijst u de aanvrager niet op haar recht om bezwaar te maken tegen de legeskosten?

7. Bent u met de SP van mening dat u hiermee burgers het recht heeft ontnomen om eventueel bezwaar te kunnen maken, burgers die daardoor nu recht zouden hebben gehad op teruggave van de betreffende legeskosten?
Gaat en kunt u dit nog recht zetten of deze mensen tegemoet komen dan wel excuses aanbieden? Zo nee, waarom niet?

In afwachting van uw schriftelijke beantwoording binnen de daarvoor gestelde termijn, met vriendelijke groet,
Fractie SP-Venlo, Alexander Vervoort en Ton Heerschop


09-09-2011: Hoge Raad: Gemeente mag geen leges heffen voor identiteitskaart
09-09-2011: ANP-bericht op Nu.nl: 'Identiteitskaart moet gratis zijn'

U bent hier