h

Toekomst van mozaïek Sint Willibrordus uiterst onzeker

10 september 2011

Toekomst van mozaïek Sint Willibrordus uiterst onzeker

omroepvenlo/nieuwsfotos/Gebouwen/Martinushof_mozaiekWoensdag pleitte de SP voor het behoud van het markante kunstwerk aan de gevel van Martinushof, dat danig aan restauratie toe is. Eigenaar Zorggroep kan dit niet betalen, en de gemeente heeft er geen geld voor over en legt het lot in handen van Tegelen “dat maar met een initiatief moet komen”. De SP vraagt iedereen om mee te denken over een financiële oplossing.

Fractievoorzitter Alexander Vervoort: “Het mozaïek Sint Willibrordus, dat hangt aan de gevel van het voormalige Alexander Vervoort Willibrordusziekenhuis en verpleeghuis Martinushof aan de Raadhuislaan in Tegelen, begint beetje bij beetje los te laten. In 1991 was de laatste renovatie a 180.000 gulden, destijds volledig betaald door de gemeente Tegelen. Op dit moment is het mozaïek opnieuw aan renovatie toe om het te kunnen behouden voor de toekomst.” De SP wil het kunstwerk graag behouden maar het benodigde geld ontbreekt...

Daarnaast is de toekomst van het gebouw - en daarmee de gevel waar het aan hangt - onzeker. De komende jaren zal er nog gebruik gemaakt worden van het gebouw door tijdelijke huisvesting van diverse instellingen, directies/management en bedrijven die er kantoor gaan houden en/of personeel opleiden. Wat er op de langere termijn met het gebouw gaat gebeuren is onduidelijk maar mogelijke sloop is niet uit te sluiten.

mozaïek Mozaïek 'Sint Willibrordus' uit 1962, van de gerenommeerde kunstenaar Daan Wildschut, bestaat uit zes panelen en tienduizenden steentjes.

Daarmee opent zich de discussie wat er vervolgens met het mozaïek aan de gevel moet gebeuren. Vervoort: “Dit mozaïek herbergt een grote cultuurhistorische en maatschappelijke waarde. Daarom leek het mij handig na te gaan denken over de toekomst en renovatie van dit beeldbepalende mozaïek, en wat we daar als gemeenteraad in kunnen en willen betekenen en het college vragen mee te helpen.”

Eind juli heeft de SP de andere partijen in de gemeenteraad opgeroepen mee te denken over mogelijkheden van behoud, en schreef daarvoor een conceptmotie waarmee het college van B&W opgeroepen werd te onderzoeken welke opties er zijn om het mozaïek te behouden en welke financiële mogelijkheden er hiervoor zijn binnen (semi)(overheid)subsidies en andere (co)financiers/sponsors.
Vervoort: “De motie werd meteen gesteund door VenLokaal, CDA kon het behoud beamen, GroenLinks wilde ook het college er over bevragen. Buiten de politiek was de Heemkundige Kring Tegelen direct enthousiast en ondersteunt deze motie volmondig. Dat voelt goed.”

Op 7 september stond de motie en de vragen van de SP op de raadsagenda. omroepvenlo/nieuwsfotos/Politiek/Jos-Teeuwen-2CDA Wethouder Teeuwen (CDA) zei: “Het belang gaat ons aan maar het mozaïek is privé-eigendom van de Zorggroep en die kan van de kosten a 150 duizend euro er zelf 50.000 euro bijdragen. De gemeente heeft geen budget hiervoor, de kansen om bij het Erfgoedfonds of de Provincie hiervoor aan te spreken zijn erg klein. De gemeente is aan het kijken naar mogelijkheden, we zijn ook in gesprek met de Zorggroep, maar verwacht geen wonderen.” Vervoort: “Ik had minimaal verwacht dat er intussen serieus zou zijn gekeken wat er wel mogelijk is. dit stelt teleur.”

De wethouder zei verder: “We kunnen de Zorggroep niet dwingend oproepen het kunstwerk te restaureren maar als het een gevaar gaat vormen dan kunnen we wel hen opleggen om het mozaïek te verwijderen. Misschien moeten we een moreel appèl doen op de bevolking van Tegelen; als het mozaïek hen zo aan het hart gaat dan zelf ook boter bij de vis. Een inzamelingsactie bijvoorbeeld maar dat is aan hen.” Vervoort: “Zegt de wethouder hiermee dat Tegelen het zich mag uitzoeken en het zelf maar moet opsoppen? Dat lijkt me de omgekeerde wereld, zeker als we zien hoeveel geld er in minder belangrijke- en prestigezaken gestoken wordt.”

idee De SP roept iedereen op om mee te denken over financiële mogelijkheden om het mozaïek te kunnen restaureren en daarmee behouden voor de toekomst. Heeft u een idee, aarzel niet en laat het weten.
Daarnaast overweegt de SP de conceptmotie dwingender aan te passen waarmee B&W een duidelijke opdracht mee krijgt. Wordt hopelijk snel vervolgd...

08-09-2011: Website Omroep Venlo: Tegelen moet mozaïek zelf redden
29-07-2011: Dagblad de Limburger: Kroonjuweel behouden? (groot artikel)
03-08-2011: Dagblad de Limburger: 'Mozaïek Tegelen moet behouden blijven' (lezersreacties)

U bent hier