h

Ook Venlo stemt tegen bestuursakkoord

12 mei 2011

Ook Venlo stemt tegen bestuursakkoord

armoedewerktniet In het door de VNG onderhandelde concept-bestuursakkoord staan afspraken tussen Rijk, gemeenten en provincies over de uitvoering van taken zoals jeugdzorg, bijstand, AWBZ en de sociale werkvoorziening. Gemeenten worden opgezadeld met deze taken zonder het benodigde geld daarvoor. De SP vreest dat deze verkapte bezuiniging ten koste gaat van werk, zorg en welzijn, en stelde gisteren vragen aan B&W dat toezegde tegen het nu voorliggende bestuursakkoord te stemmen.

Op 21 april werd het onderhandelaarsakkoord voor een nieuw bestuursakkoord getekend tussen kabinet Rutte, VNG (overkoepelende gemeenten), provincies (IPO), en Unie van Waterschappen. Dit akkoord is feitelijk een verkapte miljardenbezuiniging op het sociale beleid, bevat diverse afspraken met grote financiële gevolgen, en zal een enorme impact hebben voor gemeenten die tal van extra taken op sociaal terrein krijgen zonder echter het hiervoor benodigde geld.
De SP maakt zich ernstige zorgen wanneer dit akkoord wordt aangenomen. Gisteren (woensdag) stelde de SP hierover vragen aan B&W. Burgemeester Bruls en wethouder Testroote antwoordden als volgt: “Tijdens het VNG-overleg op 8 juni dienen we een resolutie in die de VNG op roept terug naar de onderhandelingstafel te gaan. Als ze dit weigert dan stemt Venlo tegen het bestuursakkoord.”

Alexander Vervoort SP-fractievoorzitter Alexander Vervoort: "Het is een waar VVD-akkoord, gesloten tussen Mark Rutte (kabinet, VVD), Annemarie Jorritsma (VNG, VVD) en Jan Franssen (IPO, VVD). Voor deze onderhandelaars gaat het vooral om papieren cijfers, maar de gemeenten worden straks geconfronteerd met de mensen die in de problemen komen. Als de gemeenten instemmen met dit akkoord worden zij verantwoordelijk gemaakt voor het schrappen van het minimumloon, het afbreken van de sociale werkvoorziening, een fikse korting op begeleiding aan kwetsbare mensen en een verregaande introductie van marktwerking in de jeugdzorg. Elke fatsoenlijke bestuurder met een hart voor mensen zal dit akkoord moeten afwijzen. Het zijn immers niet deze mensen die de crisis hebben veroorzaakt."

Met name de maatregelen voor de zogenaamde onderkant van de arbeidsmarkt zouden voor Venlo dramatisch uit kunnen pakken. armoedewerktniet Op de WSW worden vele miljoenen bezuinigd, wat ook de regionale werkplaats van de WAA zal treffen. Ook het gemeentelijk budget voor re-integratie neemt vanaf 2012 met tweederde af. Hierdoor zou Venlo gedwongen worden de gesubsidieerde arbeid af te bouwen en dreigen mensen veroordeeld te worden tot een uitkering en de bedelstaf.
Ook de uitvoering van de Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding en het ‘Werken naar vermogen’ gooit het kabinet over de schutting van gemeenten zonder daar ook een zak met geld bij te gooien. Volgens de VNG is dit akkoord “niet meer onderhandelbaar en is het slikken of stikken”. Steeds meer gemeenten pikken dit niet en komen in het verweer tegen het bestuursakkoord.

Ook de gemeente Venlo vreest terecht voor financiële klappen die ze, door de snelheid waarmee het akkoord ingevoerd moet worden, niet kan opvangen. Bruls “Dit gaat zo niet. Als dit niet wordt aangepast dan wordt Venlo eigenlijk gevraagd om op fronten te bezuinigen waarop we niet verder kunnen of willen bezuinigen. In het akkoord staan best goede dingen maar op dit punt kunnen we niet instemmen.”, zo reageerde burgemeester Bruls op vragen van de SP.

Vervoort: “Ik had niet gedacht dat het overwegend rechtse college zich zo tegen het bestuursakkoord zou verzetten. Gelukkig deelt het college de mening van de SP dat zulke ondoordachte bezuinigingen gewoonweg niet kunnen, onwenselijk en niet uitvoerbaar zijn. [Op 23 februari liet wethouder Testroote de raad nog weten de verworpen SP-motie toch uit te voeren die opriep om niet te bezuinigen op de sociale werkplaats WAA. Goed om te horen dat de wethouder hier nog steeds achter staat.] Ik ben dan ook erg blij het college van B&W aan onze kant te vinden en tevreden met de toezegging dat Venlo tegen het bestuursakkoord zal stemmen, in navolging van diverse andere (grote) gemeenten.”

10-05-2011: Opinie Rosita van Gijlswijk in het Dagblad van het Noorden: 'Gemeenten moeten niet tekenen voor laffe bezuinigingen'
09-05-2011: FNV-bestuur in de Volkskrant: Gemeenten halen met bestuursakkoord Paard van Troje binnen
mei 2011: Tribune: ‘De VVD is het eens met de VVD. Akkoord kabinet, gemeenten en provincies is achterkamertjesakkoord
25-11-2010: Vakbonden en ‘links’ trekken samen op tegen bezuiniging op de WSW

U bent hier