h

Op buurtonderzoek in Blerick

21 maart 2011

Op buurtonderzoek in Blerick

A75 Zaterdag 19 maart kende een prachtige zonnige en bij vlagen zelfs warme middag. En dus kriebelde het om bewoners te bevragen over hun woonomgeving. Ditmaal gingen we de deuren langs in een pittoresk stukje Blerick vlak buiten het centrum, en hoorden gelukkig veel positieve geluiden.

De SP staat er om bekend regelmatig een buurt te bezoeken om van de bewoners te horen wat er goed gaat en wat er beter kan. Zo gingen we afgelopen zaterdag op visite in de omgeving van de Wellesstraat, Nieuwborgstraat, Sint Amandusstraat en Van Haeffstraat.

We spraken veel mensen die erg positief zijn over hun buurt. Natuurlijk, iedere buurt heeft z’n problemen maar we hoorden gelukkig van velen dat ze graag in deze wijk wonen. Men is vooral erg tevreden over de rust, de rustige omgeving (ondanks de drukke Burg. Gommansstraat verderop) en de goede sfeer in het onderlinge contact met de buurtbewoners.

19-3-2011 buurten Blerick-centrum 1

Mensen ergeren zich over het groenonderhoud, plantsoenen die worden gebruikt als hondentoilet en hondenpaden die niet schoongemaakt worden. Daarnaast maken veel buurtbewoners zich zorgen over het parkeren. Er leven namelijk plannen om betaald parkeren in te voeren in het Blerickse centrum, en de grens van de betaalzone zou ook deze wijk beslaan. Echter zijn voor het betaalde parkeren evenzoveel voor- als tegenstanders. De voorstanders ergeren zich namelijk aan de parkeerdrukte tijdens koopavonden en het parkeren op de stoep.

In de Sint Amandusstraat werd enkele maanden geleden een drugspand ontruimd. De dichte woning is geen gezicht in de verder aantrekkelijke buurt met zowel koop- als huurwoningen. Diverse buren vragen zich dan ook af wat er met het pand gaat gebeuren want van verhuurder Woonwenz krijgt men geen informatie los…
Daarnaast klaagt een buurman over het achterstallige onderhoud aan de huurwoningen: “Er is al jaren niks meer gedaan, men lijkt te wachten totdat de huurders vertrekken zodat men de woning kan verkopen.”

19-3-2011 buurten Blerick-centrum 2

Uitgaande jeugd maakt er in de nachtelijke uurtjes een sport van om autospiegels af te schoppen en planten uit tuinen te trekken. Dit komt enkele keren paar jaar voor maar toch is het steeds een flinke domper.
Een buurtbewoner klaagt over de trage afhandeling van zijn bouwvergunning. Hij moest de gemeente zelf wijzen op de WABO, een nieuwe wet die het vergunningsproces juist moest vergemakkelijken en versnellen! Na zo’n 8 maanden en een hoop gezever heeft hij de benodigde papieren binnen maar hij maakt zich zorgen om bouwbedrijven die enorm gebaat zijn bij het snel krijgen van vergunningen: “Het gaat hier wel om hun broodwinning”, zo stelt hij terecht.

Ondanks enkele minpuntjes is het merendeel van de bewoners tevreden in en met deze buurt. De onderlinge sfeer is goed en er is op sommige plekken zelfs sociale controle van buurtgenoten onder elkaar. Die pluspunten maken van dit stukje Blerick een mooie woonomgeving maar de verbeterpunten verdienen zeker aandacht, en die gaan we ook vragen bij de instanties.

19-3-2011 buurten Blerick-centrum 3

De SP houdt een goed gevoel over aan het buurten in deze wijk. Iedere buurt heeft z’n aandachtspunten maar we hoorden gelukkig van velen dat ze graag en met veel plezier in deze wijk wonen. Daar waar nodig spelen we de informatie door aan de woningcorporatie en de gemeente. We verwachten dat zij, daar waar het hen betreft, de handschoen oppakken en zullen dit ook controleren.

Buurtonderzoek: De SP wil graag weten wat er speelt in uw straat. Lees de enquête en vul hem in.

U bent hier