h

Wetenschappelijk bureau SP presenteert: 'De gebroken beloften van Geert Wilders'

16 februari 2011

Wetenschappelijk bureau SP presenteert: 'De gebroken beloften van Geert Wilders'

PVV "De PVV heeft na de verkiezingen haar sociale gezicht verloren. Wilders laat de mensen voor wie hij zegt op te komen in de kou staan." Dat concludeert Emile Roemer na het lezen van ‘De gebroken beloften van Geert Wilders’. In dit rapport heeft het Wetenschappelijk Bureau van de SP het stemgedrag van de PVV in de Tweede Kamer bestudeerd, sinds de partij steun geeft aan het kabinet Rutte.

Het Wetenschappelijk Bureau van de SP heeft onderzoek gedaan naar het stemgedrag van de PVV in de Tweede Kamer. Arjan Vliegenthart Directeur Arjan Vliegenthart verklaart waarom: "In het debat laat de PVV graag haar sociale gezicht zien, maar als het puntje bij het paaltje komt wordt er anders gestemd. Niet iedereen in het land volgt die stemmingen dagelijks, en daarom heeft het wetenschappelijk bureau de feiten op een rij gezet. Wat beloofde Wilders, en waar heeft de PVV daadwerkelijk mee ingestemd. We hebben in het bijzonder gekeken naar de moties die de PVV wel of niet heeft gesteund, vanaf het moment dat VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV zijn gaan regeren."

Emile Roemer SP-leider Emile Roemer is blij met het rapport dat uitnodigt tot een debat op basis van de feiten: "Hij heeft een aantal successen geboekt, zoals het ontslagrecht dat onaangetast blijft. En natuurlijk betekent die handtekening dat je water bij de wijn moet doen. Maar de wijn is ondrinkbaar geworden. Als ik namens de SP zoveel aderlatingen had moeten doen, had ik een probleem met mijn achterban. Dat moet de PVV ook hebben. Wilders heeft Henk en Ingrid in de steek gelaten."

Wat betreft Vliegenthart toont het rapport inderdaad aan dat 'Henk en Ingrid' Wilders' woorden niet blindelings moeten vertrouwen. Hij noemt enkele voorbeelden: "Wilders zou een breekpunt maken van de AOW-leeftijd, maar verbrak die belofte binnen 24 uur. De uitverkoop van het openbaar vervoer in de grote steden, de huurders die nu uit hun huis worden gezet, de bouw van megastallen, het zijn allemaal gebroken beloften. De extra agenten, die er niet kwamen. De vercommercialisering van de zorg, die gewoon doorgaat. De hardwerkende mensen in de sociale werkplaats, die nu achter de geraniums verdwijnen. De elitetolwegen, waar alleen de rijken 130 kunnen rijden. Ik snap dat Wilders concessies moest doen om te kunnen meeregeren, maar opvallend is dat de PVV ook beloften breekt waarover helemaal niets in het akkoord is vastgelegd."

Bekijk de reactie van Roemer bij Uitgesproken WNL

Rapport: 'De gebroken beloften van Geert Wilders' (PDF)
De stemmingsbijlagen (PDF)

U bent hier