h

In memoriam René Kauffman

13 december 2010

In memoriam René Kauffman

René Kauffman Na een kort ziekbed overleed afgelopen zaterdag muzikant en oud-SP’er René Kauffman uit Venlo op 57 jarige leeftijd. We zullen zijn bevlogenheid en strijdlust missen.

Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat oud SP-bestuurslid René Kauffman is overleden.
René stond bij de SP bekend om zijn inzet en precisie als het ging om het bijhouden van de ledenadministratie, de wijkverspreiding en Tribunebezorging. Daarvoor maakte hij nieuwe schema’s, indelingen en routes waar de afdeling nog steeds de vruchten van plukt. Daarnaast was hij de spil in de organisatie van menig actie en discussie.

René Kauffman René had een uitgesproken mening en kon, onder het genot van een zoveelste bak koffie en shaggie, uren filosoferen over besluitpunten, visies en de te varen koers. Liefst met een aanstekelijk salsamuziekje op de achtergrond.
René was ook iemand die mensen niet snel liet vallen. Binnen de SP afdeling kon eenieder op de steun van hem rekenen, al was hij nog zo teleurgesteld in iemand. Voor René was het vanzelfsprekend dat er altijd voor iedereen een tweede, derde of vierde kans moest zijn.

In het dagelijks leven was hij buschauffeur. De vrijheid op de stadsbus was hem meer waard dan welke carrièremogelijkheid ook. Daarnaast was hij altijd bezig met de muziek. Jarenlang als artiestenmanager maar vooral bekend als tekstdichter en percussionist in diverse bands als Decennium, Minsekinder en Salsa Aqui, maar werkte ook als orkestleider en nam deel aan het project 'Szt. Paepers Oeits Haos Sterre Band' (dialect coverversie van 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' van The Beatles).

minsekinder De bezetting van Minsekinder tot 2006, op de voorgrond René.

In de zomer van 2004 maakte hij met zijn band Minsekinder een tournee door noord-Nigeria voor een liefdadigheidsproject van de CO-Foundation om de toekomst van kansarme Nigerianen te verbeteren. Van deze toer werd een dagboek met cd en videoclip gemaakt met composities van René Kauffman. Als afgestudeerd cultureel antropoloog kon hij in Nigeria eindelijk met eigen ogen zien hoe theorie en praktijk van ontwikkelingswerk en migratie met elkaar kunnen botsen.

René hield zich naast de ledenadministratie binnen de lokale SP ook bezig met arbeidsmarktperikelen en de huisvestingsproblematiek van nieuwe gastarbeiders. Begin 2009 besloot hij te stoppen als bestuurslid. Hij wilde graag de onafhankelijke journalistiek weer oppakken. Dat betekende voor René als vanzelfsprekend geen lidmaatschap meer van een politieke partij. Die stellige overtuiging typeerde hem.

Harmoniefeesten Belfeld 20070527 015.jpg14-1-2008 Politie Venlo4
René in gesprek met kiezers (links) en in actie bij de politie (rechts).

De SP in Venlo heeft veel te danken aan René. Het is mede dankzij zijn inzet dat er een stevige SP-afdeling stond die voldoende op orde was om begin 2009 te besluiten mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De terugkeer naar de journalistiek heeft voor René niet lang mogen duren. René is overleden na een kort ziekbed. Hij zou het waarschijnlijk niet anders gewild hebben want ziekte, dat was niets voor de actieve René. De SP neemt afscheid van een mens met een groot hart.
De SP-Venlo wenst zijn vrouw José en de families veel sterkte met de verwerking van dit grote verlies.

(2e foto: L1, 3e foto: Minsekinder)

14-12-2010: Bericht hierover op L1
14-12-2010: Bericht hierover op Omroep Venlo

U bent hier