h

Opheldering over bezuinigingen op bijstand en thuiszorg

1 augustus 2010

Opheldering over bezuinigingen op bijstand en thuiszorg

Geld_bijstand De SP wil opheldering van het gemeentebestuur over de bezuinigingen op het bijstandsbudget en de thuiszorg voor gemeenten. Bovendien willen we weten wat de gevolgen van deze bezuinigingen zijn voor Venlo, en vragen we wat het college werkelijk gaat doen om protest aan te tekenen tegen deze kortingen. Vandaag heeft de SP-fractie hierover schriftelijke vragen gesteld.

Minister Donner gaat snijden in de gemeentelijke budgetten voor de bijstand. Gemeenten krijgen dit jaar 448 miljoen minder uitgekeerd om de bijstandsuitkeringen te betalen. Dit terwijl de werkloosheid en het aantal uitkeringen vanwege de crisis is toegenomen.Bijstand
Eerder luidde Divosa, de vereniging van sociale diensten, hierover de noodklok. Er melden zich steeds meer mensen bij het bijstandsloket en er zou te weinig geld zijn om hen aan een baan te helpen.
Ook minister Klink doet een greep in de gemeentekas van 200 miljoen. Dit komt uit het budget van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Alexander Vervoort SP-woordvoerder Alexander Vervoort: “Fors snijden in de budgetten voor de bijstand en de thuiszorg zal hoe dan ook ten koste gaan van de mensen die zorg nodig hebben en de mensen met de laagste inkomens. Als dit een voorbode is van bezuinigingsmaatregelen van een nieuw Kabinet dan kan men rekenen op stevig protest van de SP. Het zijn goedkope maatregelen die de mensen in Venlo in grote problemen kunnen brengen.”

De SP in de Tweede Kamer heeft haar ongenoegen al geuit en zal zich met hand en tand verzetten tegen bezuinigingen op het gemeentefonds. De partij vindt het onfatsoenlijk om de problemen over de schutting van gemeenten te gooien.


Hieronder kunt u onze vragen nalezen:

Aan: College van B&W gemeente Venlo
Betreft: Schriftelijke vragen conform artikel 37 RvO
Onderwerp: Opheldering over bezuinigingen op bijstand en thuiszorg
Datum: 1 augustus 2010

Begin dit jaar werd aangekondigd dat Venlo in oktober 32 miljoen euro tegemoet kon zien voor het bekostigen van de bijstandsuitkeringen. Echter zal Venlo 3,3 miljoen euro minder krijgen (28,7 miljoen euro). Minister Donner (SZW) gaat namelijk fors snijden in de gemeentelijke budgetten voor de bijstand. Gemeenten krijgen dit jaar 448 miljoen euro minder uitgekeerd om de bijstandsuitkeringen te betalen. Dit terwijl de werkloosheid en het aantal uitkeringen vanwege de crisis is toegenomen.
Eerder deed minister Klink al een greep van 200 miljoen euro in de gemeentekas. Geld dat was bedoeld voor de WMO.
Op deze manier maakt dit kabinet Nederland niet socialer maar juist kouder en meer egoïstisch. Niet de manier dus waarop de SP dit land zou besturen.
Verschillende gemeenten hebben hun ongenoegen al geuit en ook wethouder Testroote meldde dat hij minister Donner “een brief” heeft gestuurd met zijn bezwaren.

De SP wil graag weten wat een en ander nu werkelijk gaat betekenen voor Venlo en stelt daarom de volgende vragen:

1. Wat is de feitelijke situatie in de gemeente Venlo?

2. Wat zijn de gevolgen van deze korting en wat gaat het College doen om deze korting ongedaan te maken?

3. Is het College bereid om - naast de verstuurde brief - te protesteren tegen de kortingen op de bijstand en de thuiszorg?

4. Is het College voornemens om mogelijke korting opnieuw op te vangen uit de reserves? Zo nee, op welke manier denkt het College de korting wel op te vangen?

5. De wethouder zegt in de krant dat “Venlo al jaren te weinig budget voor de bijstand krijgt van het Rijk”. Als dat zo is, waarom heeft de wethouder niet eerder bij het Rijk aan de bel getrokken en actie ondernomen om het budget toereikend te krijgen en om de verdeelsleutel aan te passen?

6. Is het College bereid om met de andere grensgemeenten gezamenlijk op te trekken in een protest over de verdeelsleutel, ten einde dit systeem gelijkwaardiger te krijgen (met het oog op de economische afhankelijkheid van het buitenland)?

7. Wat is de verhouding tussen het aantal werklozen en het aantal bijstandsuitkeringen?
Wat zijn de prognoses betreffende het aantal mensen met een bijstandsuitkering dat dit en komend jaar op een positieve wijze uit de bijstandssituatie komt, door bijvoorbeeld werk te vinden? In hoeverre zijn de cijfers van het Rijk hierin “te optimistisch”?

In afwachting van uw beantwoording, met vriendelijke groet,
Fractie SP-Venlo, Alexander Vervoort en Ton Heerschop


31-07-2010: Website Omroep Venlo: "Testroote ontstemd over minder budget bijstand"
30-07-2010: Website Dagblad de Limburger: "Gemeenten in knel door bijstand"
07-07-2010: Gemeenten moeten bezuinigingen op WMO niet accepteren

01-06-2010: Website VNG: "Korting op Wmo ongefundeerd, kortzichtig en strijdig met afspraken"

U bent hier