h

Is ook Venlo opgelicht bij de verkoop van haar aandelen Bouwfonds?

24 augustus 2010

Is ook Venlo opgelicht bij de verkoop van haar aandelen Bouwfonds?

bouwfonds De gemeente Venlo is in 1999 bij de verkoop van haar Bouwfonds-aandelen mogelijk veel geld misgelopen en mogelijk voor tonnen opgelicht. Bij de verkoop van de aandelen van gemeenten aan ABN-Amro is informatie achtergehouden over het bod van ING. Mogelijk had met deze kennis de verkoop veel meer geld opgeleverd, tot wel 75 miljoen gulden. De SP heeft het College gevraagd of ook Venlo is benadeeld.

Vanaf maart dit jaar duiken met regelmaat berichten in de media op over de wijze waarop in 1999 de aandelen van het toenmalige Bouwfonds zijn verkocht aan ABN-Amro. Bij de verkoop van de aandelen van gemeenten aan de bank is informatie achtergehouden over het bod van ING waardoor de verkoop veel minder opbracht. Enkele gemeenten onderzoeken deze kwestie en bereiden een claim voor om bij ABN-Amro het misgelopen geld terug te krijgen. De SP wil van het College weten of ook Venlo is benadeeld.

Ton Heerschop SP-raadslid Ton Heerschop: “Ook de gemeente Venlo is in 1999 bij de verkoop van haar Bouwfonds-aandelen mogelijk veel geld misgelopen en mogelijk voor tonnen opgelicht. De SP wil van het College weten of en zo ja, hoeveel Venlo is misgelopen en wat zij gaat doen om de eventuele schade te verhalen.”

Overheidsinstelling Bouwfonds der Nederlandse Gemeenten werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog om het ook voor de ‘gewone man’ mogelijk te maken een eigen woning te kopen. ABN-Amro nam Bouwfonds in 1999 van de gemeentelijke aandeelhouders over voor ruim 2,6 miljard gulden (ongeveer 1,2 miljard euro). ABN Rijkman Groenink Het Bouwfonds was als project-ontwikkelaar en hypotheekverstrekker een aantrekkelijke overnamekandidaat voor de bank. ING zou destijds echter 75 miljoen gulden (ruim 34 miljoen euro) meer hebben geboden dan ABN-Amro, maar hier wisten de gemeenten niets van en zijn dit geld misgelopen.

Heerschop: “De verkoop, een van de grootste privatiseringen van de afgelopen tien jaar, was doorgestoken kaart. De manier waarop het bod van ABN-Amro tot stand kwam is minimaal twijfelachtig te noemen.” Verdachten in deze fraudezaak hebben inmiddels een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie, en daarmee feitelijk erkent dat zaken fout zijn gegaan.
guldens euros Heerschop: “In zes jaar tijd verdiende ABN-Amro zeker 2,5 miljard euro met het opknippen en verkopen van onderdelen van het Bouwfonds. De SP wil opheldering of ook Venlo is benadeeld en nog recht heeft op geld. Zeker met de miljoenenbezuinigingen voor de boeg is zo’n claim geen domme zet.”


Hieronder kunt u onze vragen nalezen:

Aan: College van B&W gemeente Venlo
Betreft: Schriftelijke vragen conform artikel 37 RvO
Onderwerp: Is ook Venlo opgelicht bij de Bouwfonds-aandelenverkoop?
Datum: 24 augustus 2010

In 1999 verkochten veel gemeenten hun aandelen van de overheidsinstelling Bouwfonds der Nederlandse Gemeenten aan ABN-Amro. Over deze verkoop was al veel onduidelijk en ze vond plaats onder druk en met veel discussie. Later bleek dat één van de directieleden van het Bouwfonds bij de directie van ABN-Amro informatie had toegestoken over het bod van ING. Hierdoor was van een open en eerlijk vergelijk van de biedingen geen sprake meer. De verkoop, een van de grootste privatiseringen van de afgelopen tien jaar, was dus doorgestoken kaart.

De aandelenovername vond plaats voor een bedrag van ruim 2,6 miljard gulden. Recent werd bekend dat de gemeenten bij deze overname voor tientallen miljoenen zijn opgelicht. De gemeenten Eindhoven en Apeldoorn (resp. 2,63 en 2,02% van de aandelen) gaan onderzoeken of de schade kan worden verhaald. Ook de VNG heeft inmiddels toegezegd hiertoe onderzoek te verrichten.

De SP onderzocht of ook de gemeentes Venlo, Tegelen, Belfeld, Arcen en Velden deze Bouwfonds-aandelen indertijd verkochten aan ABN-Amro en zo ja, in welke hoeveelheid. Ons werd alleen duidelijk dat er aandelen zijn verkocht, zowel van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten als van het Bouwfonds Limburgse Gemeenten. De opbrengst van deze gelden is in de jaren daarna door de gemeenteraad besteed aan diverse projecten. Maar deze opbrengst had dus waarschijnlijk vele malen hoger uit moeten vallen.
Als gemeenten zoals Eindhoven en Apeldoorn inmiddels bezig zijn met een claim, met ondersteuning van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), dan moet Venlo (als ze destijds ook is benadeeld) in deze periode van bezuinigingen ook een poging wagen om ons geld terug te krijgen!

Voor de SP reden om de volgende vragen te stellen aan het College:

1. Bent u bekend met de ontwikkelingen in de fraude- en dividendkwestie rondom het voormalige Bouwfonds en volgt u deze? Zo nee, waarom niet?

2. Hoeveel Bouwfonds-aandelen hadden de voormalige gemeenten Tegelen, Belfeld, Venlo en Arcen en Velden in totaal in bezit (zowel in bedragen als in procenten)?
Zijn al deze aandelen verkocht aan ABN-Amro?
Zo ja, wat was destijds voor de gemeenten die nu de gemeente Venlo vormen, de opbrengst van de verkoop van de Bouwfonds-aandelen, en de latere uitkering hiervan door ABN-Amro?

3. Welk bedrag is de gemeente Venlo - naar inziens van het College - misgelopen als gevolg van deze fraude? Wat gaat het College ondernemen om het eventueel misgelopen bedrag (inclusief rente) te verhalen?

4. Bent u bereid om te onderzoeken, of is al bekend, hoeveel een eventuele claim bij ABN-Amro - zoals uit Eindhoven en Apeldoorn - op kan leveren voor de huidige gemeente Venlo, en bent u bereid om aan te sluiten bij het onderzoek en/of de gezamenlijke claim (net als Schiedam, Den Haag, Leiden, Alphen aan den Rijn, Vlissingen en Delft)? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u bereid om na te gaan wat de VNG op dit moment in het kader van deze claim aan ondersteuning kan bieden? Zo nee, waarom niet?

6. Is het College bereid de gemeenteraad actief te informeren over de resultaten van een eventueel onderzoek inclusief de afweging tot het al dan niet indienen van een claim en/of het verdere verloop van deze schadeverhaling? Zo nee, waarom niet?

In afwachting van uw schriftelijke beantwoording, met vriendelijke groet,
Fractie SP-Venlo, Alexander Vervoort en Ton Heerschop


10-04-2010: De Volkskrant: ‘Gemeenten claimen miljoenen om fraude’
09-04-2010: Binnenlands Bestuur: ‘Gemeenten willen geld zien voor omstreden verkoop Bouwfonds’
31-03-2010: SP: 'Betrokkenen bij Bouwfondsfraude vervolgen'
31-03-2010: De Volkskrant: ‘Bedrog bij verkoop Bouwfonds aan ABN’

U bent hier